Народният представител Дора Янкова с призив да запазим театъра

Народният представител Дора Янкова с призив да запазим театъра

Народният представител Дора Янкова се обърна към институциите, парламентарните партии и родопчани с призив да се обединим и да запазим Родопския драматичен театър „Николай Хайтов“

За законодателните дейности на БСП – Лява България през миналата седмица говори пред журналисти Дора Янкова – народен представител от 22 Многомандатен район

Янкова сподели, че БСП – Лява България сезира Конституционния съд за здравната реформа на правителството. Социалистите са убедени, че се посяга на здравните услуги на гражданите и така предложената реформа ще има негативни последици за българските граждани.

За закона за гражданската регистрация Янкова информира журналистите, че БСП са подкрепели инициативата на Мая Манолова за спиране и за ограничаване на вътрешно изборния туризъм, като кметовете на общини се задължават до един месец да организират комисии, с които да проверят и удостоверят има ли наличие в общините на граждани нарушили изборното законодателство. На второ четене по инициатива на Дора Янкова Народното събрание взе решение информацията от тези проверки да бъде публично оповестена. Народният представител сподели, „че опозицията ще следи дейността на кметовете по отношение на изборния туризъм, както и ще наблюдава зорко преиздаването на лични карти, което е оказано по закона на тези, които са отписани от списъците и същевременно тяхното позициониране на друго място като избиратели“.

Нова законодателна инициатива през миналата седмица инициира БСП – Лява България за ДДС върху детските храни, памперсите и пособията за отглеждане на дете да бъде 5 %, както и върху пособията подпомагащи хората с увреждания. Това е стъпка за подкрепа на младите хора и една от мярките за справяне с демографската криза в България.

Янкова не скри гордостта си като социалист, че събранието прие промените в Закона за конкуренцията инициирано от левицата, който изцяло подкрепя и защитава българските търговци и произведеното в България.

Народният представител коментира откритото писмо на директора на Родопски драматичен театър „Николай Хайтов“ до Министъра на културата, като отчете два акцента – първият, е че е необходимо промяна на методиката за българските театри, защото тя показва че е неработеща и води театрите до задлъжнялост. Второ от свое име и от името на общинските съветници се обърна към Кмета и Областния управител да инициират среща на всички партии представени в местната власт и парламента имащи отношение към Смолянския театър за да се обединят усилията на всички в подкрепа на театъра и неговото утвърждаване в бъдеще. Народният представител се обърна към Смолянските управници да оставят настрана всички дребни сметки и да подкрепят новосъздадения Смолянски театър.

Янкова каза: „ГЕРБ имат всичко Президент, Премиер, Министър на културата, Областен управител и Кмет и необходимо да поемат отговорността за утвърждаване на театъра и културата в областта, защото начина на живот на родопчани е свързан с духовността, културата, патриотизма и родолюбието“.

Вирни се горе