На територията на област Смолян има 66 военни паметника, някои от тях ще се реставрират

На територията на област Смолян има 66 военни паметника, някои от тях ще се реставрират

Областната комисия обсъди състоянието на военните паметници в региона

Заместник-областният управител Владимир Гърбелов откри и ръководи заседание на Областната комисия „Военни паметници”. Участваха Радослав Симеонов – главен експерт „Военни паметници” към Министерството на отбраната, членове на комисията, кметове и представители от общините в област Смолян, представители на имащите отношение институции. Господин Симеонов запозна присъстващите с последните поправки в Закона за военни паметници. Той уточни разликата между военни и културни паметници и отбеляза, че Министерството на отбраната няма пряк ангажимент към изграждането и поддръжката на вторите.

Главен експерт Георги Георгиев от Областна администрация Смолян представи областния регистър и картотека на военните паметници на територията на областта. След разглеждане беше обсъдена актуализация на досега действащия регистър, според който на територията на област Смолян има 66 военни паметника. По общини те са: в Баните – 2, в Доспат – 6, в Девин – 6, в Златоград – 2, в Мадан – 1, в Рудозем – 6, в Смолян – 31, в Чепеларе – 11 и в Неделино – 1.

При прегледа на състоянието на военните паметници в областта кметовете и представителите на общините предложиха реставриране или обновяване на някои от тях. По време на заседанието се обсъди и взе решение за поставянето на „Възпоменателна плоча за увековечаване паметта на загиналите през войните 1885, 1912-13г, 1915-18г. жители на Смолянска община, околия Смолянска“ в площадното пространство пред Военен клуб – Смолян. Работи се по осъществяването на този проект, за който вече е осигурено финансиране.

Вирни се горе