Мустафа Карадайъ: Трябва да се създадат нови изборни правила

 Мустафа Карадайъ: Трябва да се създадат нови изборни правила

За нови изборни правила призова народният представител на ДПС Мустава Карадайъ по време на заседанието на Временната комисия за обсъждане и приемане на нов Изборен кодекс.

„Има нужда от нов Изборен кодекс. Има достатъчно време за приемането му преди европейските избори. Временната комисия за изработване на проект на кодекса е свършила добра работа“, заяви Карадайъ. Само два факта, посочени от последни избори, трябва да ни дадат отговор дали трябва изцяло ново изборно законодателство. Първият е през 2011 г., когато провеждахме президентските избори, стотици хиляди български граждани не можаха да гласуват, защото тогава бяха вмъкнати текстове, които позволиха на някой друг се намесват в избирателните списъци. През 2013 г. организацията на изборите беше направена от ГЕРБ и се стигна до там, че при наличие на половината членове на всички нива от ГЕРБ при спечелени най-много гласове и мандати ГЕРБ беше партията, която не признаваше изборите”, заяви Карадайъ. Според депутата от Смолянския регион един от най-отговорните процеси е съставянето на избирателните списъци. „Вече сме членове на ЕС, като такива наши кметове, съветници, членове на ЕП могат да бъдат не български граждани, граждани на държави-членки на ЕС, които могат да бъдат кандидати в България, от тази гледна точка кампанията да се води само на български език е ограничение за тези европейски граждани”, каза още Карадайъ.

Заседанието на комисията се проведе в петък, като бяха разгледани две предложения за създаване на нов Изборен кодекс. Едно от предложенията бе на зам.-председателя на Народното събрание Мая Манолова и група народни представители, а другото на депутата от ГЕРБ Андон Андонов и група народни представители.

Вирни се горе