Мустафа Карадайъ: Семейните ферми ще вдигнат жизнения стандарт на хората от Родопите

Мустафа Карадайъ: Семейните ферми ще вдигнат жизнения стандарт на хората от Родопите

На път сме да изпълним поредното си предизборно обещание, което дадохме на хората в Родопите, заяви депутатът от Движението за права и свободи Мустафа Карадайъ. „Семейните ферми ще получат сериозна помощ от държавата, а това само може да ни радва, тъй като вярваме, че това е един от начините, за вдигане на жизнения стандарт на Родопчани. Още в предизборната кампания през миналата пролет казахме, че експерти на ДПС работят по този въпрос и имаме конкретни предложения за т.нар. семейни ферми и, че те ще са от голяма полза за хората от региона“, коментира народния представител от Смолянския регион. „За радост на всички това наше намерение е на финалната права. Както вече обяви лидерът на ДПС Лютви Местан се предвиждат субсидии в размер на 1250 евро, на производители, които обработват от 5 до 10 декара. Това наистина е най-радикалната промяна, за която земеделският производител е можел да мечтае, след приемането на България като член на Европейския съюз“, добави Карадайъ. Според ДПС това ще помогне на хората, като същевременно ще се подсигури и трайна заетост. „Благодарение на ДПС, ще стане възможно подпомагането на земеделските производители, които обработват земя до 10 декара. В това число влизат тютюнопроизводителите, зеленчукопроизводителите и др“, добави народния представител.

На този етап с само 6% от хората, които се занимават със земеделие получават 80% от размера на преките плащания, които са в размер на един милиард и осемдесет и два милиона лева. Земеделски производители, които обработват до един хектар, са изключени от механизма на преките плащания, а това са над 90-95% от тях в България. „Тази мярка, която предстои да осъществи кабинета Орешарски ще покаже, че сегашното управление мисли за хората, а не за монополистите“, категоричен е Карадайъ.

За да могат хората да се възползват от субсидиите трябва да са регистрирани, като земеделски производители. Задължително съответните площи трябва да се обработва и да има продукция, като няма значение, каква да е тя. Допуска се декларираните площи да са на едно място. Може хората с по-малко декари да се обеднеят по между си и отново да се възползват от субсидиите, като съществува и обратния вариант.

Вирни се горе