Мустафа Карадайъ е новият лидер на ДПС

 Мустафа Карадайъ е новият лидер на ДПС

Деветата Национална конференция на ДПС избра единодушно Мустафа Карадайъ за председател на партията. „С нашата кауза в сърцата, с нашата обща сила и воля, с общи усилия можем всичко. Има ли воля, има и път", заяви след избора си развълнуван Карадайъ. Председателят благодари на почетния председател д-р Ахмед Доган и конференцията за доверието. Конференцията избра новия Централен съвет, Централна контролна комисия и прие промени в Устава на партията.

До рокадата се стигна, след като на Бъдни вечер Лютви Местан беше отстранен, а преди това остро разкритикуван от почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Причината декларацията на ДПС в подкрепа на Турция заради сваления руски самолет, която Сокола определил като „гаф".

Конференцията на ДПС започна с пристигането в залата на почетния председател на партията Ахмед Доган, който беше посрещнат с бурни аплодисменти и ставане на крака.

Избират новия председател на ДПС, кое е най-спряганото име

В залата така и не се появи Делян Пеевски. И без него конференцията започна със слово на Юнал Лютви, който без да споменава името на Лютви Местан, посочи, че Доган е дал на партията силен урок по демокрация.

“Нашата партия успя да се утвърди като една от политическите партии, без която не може да бъде решен нито един национален въпрос, касаещ българското общество днес и утре. Нашата партия е последователна и предвидима политическа сила – защитавайки интересите на своите избиратели, тя защитава интересите на цялото българско общество. И неслучайно останалите политически партии желаят да участват съвместно с ДПС в управлението на държавата”, заяви Юнал Лютфи, предаде БГНЕС.

“Днес страната се управлява от коалиционно правителство начело с ГЕРБ, които дойдоха на власт с обещания за реформи и стабилност, и по-добър живот за всеки един български граждани. Все още сме далеч от тези обещания, все още правителството е безпомощно в борбата с организираната престъпност, корупцията, расте недоверието към съдебната власт. Държавата ни трудно би се справила с изостряне на бежанския проблем. Тези въпроси искат национално решение и национален консенсус. Само едно правителство не може да се справи с тези въпроси”, добави той.

След него думата взе Мустафа Карадайъ. И той спази посоката и нито веднъж не спомена името на бившия лидер на ДПС. Но обясни, че рокадата по върховете на движението се налага заради „опита за подмяна на каузата на ДПС".

“ДПС остава, докато други преминават в сивата зона на забравата. Нека и този път да покажем на света, че ДПС си остава, а останалите заминават! Нека и този път да докажем, че ДПС си остава, а останалите заминават. Нека и този път да докажем, че ДПС ще пребъде. ДПС е голямо, защото има лидер, като д-р Ахмед Доган. Благодарим Ви от сърце, г-н Доган, благодарим Ви”, каза Карадайъ.

Така дойде ред и на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Той се появи публично за първи път след опита за покушение срещу него преди три години и избра да остане в една от ложите в залата, да се усмихва и маха на делегатите, но посланията му да бъдат представени от Филиз Хюсменова.

“Пожелавам ви да бъдете достатъчно търпеливи, но не дотам, че да бъдете принудени да жертвате свободата си. И най-вече ви пожелавам попътен вятър и разумна борбеност, защото в живота и политиката нищо не се поднася даром. Бъдете силни и добронамерени, не се поддавайте на езика на омразата. Останалото ще ви подскаже логиката на живота. Обичам ви, винаги ваш: Ахмед Доган”.

ДПС си поставят за цел управлението да стане по-ефективно, а вътрешните контролни органи да бъдат под шефството на почетния председател на движението Ахмед Доган.

Вирни се горе