МТСП стартира национална инициатива за заетост на младите хора

МТСП стартира национална инициатива за заетост на младите хора

МТСП стартира национална инициатива за заетост на младите хора. Това каза министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов по време на откриването на международна конференция „Смекчаване на последиците от глобалната криза чрез социален диалог”. Форумът се организира под егидата на Европейския център по работнически въпроси (EZA). В конференцията взеха участие президентът на EZA Барто Пронк, президентът на КТ „Подкрепа” д-р Константин Тренчев и представители на социалните партньори.

Националната инициатива „Работа за младите хора в България” ще се реализира през периода 2012-2013 г. Целта на документа е обединяване на мерки, програми и услуги за информиране, обучение и заетост на младите хора до 29 години. Министър Младенов поясни, че сред конкретните действия, включени в проекта на документа, са сключване на Национално споразумение със социалните партньори „Първа работа”, преглед на законодателството и на действащите програми за младежи и прилагане на „Гаранция за младежта“ в съответствие с европейската инициатива „Възможности за младежта”. Очаква се Инициативата да бъде приета на заседание на Министерския съвет през март, обясниха от пресцентъра на социалното министерство.

По време на конференцията министър Младенов очерта резултатите, постигнати благодарение на социалния диалог. Той акцентира върху реформата в пенсионната система, регламентирането на надомната и дистанционната работа и създаването на агенциите за временна заетост. Активният социален диалог е отговорът за постигането на ефикасни мерки за растеж на заетостта, подчерта министър Младенов. Той увери, че правителството има политическата воля да съхрани и активизира още повече социалния диалог.

Вирни се горе