Младежите от ГЕРБ отбелязаха Европейския ден за борба с трафика на хора

Младежите от ГЕРБ отбелязаха Европейския ден за борба с трафика на хора

По случай 18 октомври – Европейския ден за борба с трафика на хора, младежите от ГЕРБ раздадоха около 5 000 информационни брошури. Акцията е част от национална инициатива за превенция на трафика на хора, в която се включи и организацията на МГЕРБ. Кампанията се осъществява съвместно с Националната комисия за борба с трафика на хора, чийто председател е вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. В тази връзка от МГЕРБ изработиха информационна брошура, която дава по-широка гласност на проблема. От листовката става ясно, че това е едно от най-доходните престъпления в света с годишен приход 32 млрд. евро. С най-голям процент са сексуалната и трудовата експлоатация, принудителното подчинение и просията.

Брошурите бяха раздадени по обедните часове в централните пешеходни зони на десетте общински града на област Смолян. Областният координатор на младежите Димитър Настанлиев заяви, че един от най-добрите начини за избягване на рискови ситуации е информираността.

„Когато знаеш какво е „трафик на хора", тогава лесно можеш да предпазиш себе си и близките си. Това престъпление се определя като съвременно робство, свързано с експлоатацията на хора, които биват третирани като стока за продан. В световен мащаб всяка минута един човек става жертва на това престъпление – 70% от тях са жени, 11% момичета, 17% мъже и 2% момчета, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

„За по-голямата част от обществото ни този проблем звучи нереален, но истината е, че това е един от големите рискове. За жертвите трафикът винаги е съпътстван от насилие, контрол, принуда и фалшиви обещания.“, допълни Настанлиев и призова хората да взимат информирани решения. Той посочи, че тази инициатива има за цел да насочи вниманието към проблема и всички заедно да положат усилия в борбата с това престъпление.

Жителите на Смолян изразиха мнение, че младежката инициатива е изключително полезна и навременна.

Вирни се горе