Министър Ненчев: Координационният център на НАТО в България ще бъде в София

Министър Ненчев: Координационният център на НАТО в България ще бъде в София

Координационният център на НАТО в България ще бъде в София, каза на пресконференция в Смолян министърът на отбраната Николай Ненчев, предаде БТА. Той уточни, че има готовност центърът да бъде изграден в рамките на няколко месеца. Това ще зависи в голяма степен от готовността на останалите партньори, половината от служителите в него ще бъдат чужденци от партньорски организации, заяви министърът. По неговите думи в центъра ще работят приблизително 40 военнослужещи, около 20 от тях българи. Центърът в България е един от шестте координационни центъра, които Алиансът обяви, че създава по източния си фланг.

Николай Ненчев посочи, че министерството вероятно ще дари на Община Смолян едно поделение с отпаднала необходимост. При посещението в града министърът възнамерявал да се запознае какви са плановете на общинарите за това поделение. То ще бъде дарено с изричното споразумение и клауза, че няма да се продава след това, а ако общината все пак реши да го продаде, сумата ще постъпи в Министерство на отбраната. Мисля, че така е справедливо, то е за хората, не е за лични цели, заяви Николай Ненчев. Министърът обяви, че 101-ви Алпийски батальон в Смолян остава и няма основание за безпокойство. Дори на конкурс ще бъдат обявени някои свободни длъжности. Областният управител на Смолян Недялко Славов благодари на Николай Ненчев за участието на военнослужещи от 101-а Алпийски батальон в спасителните екипи по време бедственото положение в края на миналата седмица в региона.

Военният министър Николай Ненчев закъсня за обявената среща в Смолян с медиите и областния управител, заради обилен снеговалеж в курорта Пампорово. Наложило се е да мине през прохода Рожен.

Вирни се горе