Михалевски ще сезира Павлова за лошото състояние на обновения с 11 млн.евро път Соколовци - Средногорци

Михалевски ще сезира Павлова за лошото състояние на обновения с 11 млн.евро път Соколовци - Средногорци

Смолянският депутат от Коалиция за България инж. Димчо Михалевски ще сезира министърa на регионалното развитие и благоустройството инж. Лиляна Павлова за лошото състояние на пътя Сокловци – Средногорци. 36-кимометровото трасе бе рехабилитирано преди 2 години с 11 млн.евро, осигурени от програма ФАР на ЕС и националния бюджет. Това стана ясно след проведения днес брифинг на народния представител със смолянски медии.

Михалевски обясни, че само след две зими асфалта е износен, пътят е обсипан с дупки и цепнатини, като прилича на шосе, асфалтирано преди 14-15 години. За доказателство депутатът представи 126 снимки, на които се вижда лошото състояние на пътя и износения асфалтов пласт. В момента фирмата, извършила асфалтирането извършва кърпеж, което е абсолютно недопустимо, тъй като догодина дупките ще се покажат отново, а от рязането асфалта ще отиде в реката, казаха от партията. Според депутата, причината новия път да се разбие, е некачественото полагане на асфалта. Материалът е каран от много далеч и е нямал нужната температура за полагане, а освен това няма и достатъчно битум, от който явно е пестено. Михалевски припомни, че лично е подписвал договора, който бил изряден и много добър. В мандата на Тройната коалиция обаче са изпълнени само подпорните стени, които са направени много добре, а асфалтирането е започнало в първите месеци от мандата на ГЕРБ.

Според Михалевски фирмата изпълнителка умишлено е бавила асфалтирането, тъй като през 2008- 2009 г. е регистрирано поскъпване на горивата. Той нарече смешни доводите, че дупките и неравностите са се получили в резултат на опесъчаването през зимата със сол от Египет. „Сол от Египет по нашите пътища се хвърля от средата на 90-те години и до момента няма данни тя да е причинила разваляне на пътищата”, категоричен бе инж. Михалевски. Той настоя да се потърси отговорност от лицата, които са осъществявали надзор на асфалтирането и са допуснали подобни нарушения, а шосето да се фрезова и асфалтира наново, защото при проверка от ЕС ще ни се наложат санкции. Той добави, че подобни некачествени пътни отсечки има на още няколко места в България.

„Премиера се хвали, че строи пътища, но истината е, че сега се строят 7 пъти по-малко пътища, отколкото по времето на Станишев”, заяви депутатът и посочи, че сега годишно се правят по 240 км., а до 2009 г. са правени по 1450 км. на година. Магистралите на ГЕРБ пък са по проект на Тройната коалиция, която е осигурила финансирането за тях и е изиграла всички необходими процедури. Той запита и защо 9 месеца след първите копки все още няма, не се работи и няма нищо направено по рехабилитацията на пътищата Смилян- Рудозем и Пампорово – Стойките.

Депутатът изрази тревога и за нарастващата безработица в страната. Той показа на карти официалните данни на Агенцията по заетостта за безработицата от 2008 г. до днес. Според тях само в област Смолян безработицата от 11% е стигнала до 21%, като са загубени около 8000 работни места, което води до масова емиграция. В началото на годината в осем области на страната безработицата е над 20%. По думите му в страната 1/5 от активното население е без работа, а в Смолян – 13000 или 1/3. В момента в Смолянска област официалната безработица е 22%. Той заяви, че е нужен светкавичен план на правителството за борба с безработицата и призова за форсиране на проекти като „Горна Арда” и язовир „Пловдивци”, които ще ангажират най-малко 2000 души от региона.

Вирни се горе