Миграцията и човешките права събраха на неформална среща младежи, учители и институции в Смолян

 Миграцията и човешките права събраха на неформална среща младежи, учители и институции в Смолян

Интересна неформална дискусия се проведе на среща, организирана от Център „Европа директно“ в град Смолян. В настоящия момент, един от фокусите на дискусия в европейските институциите и с гражданите са миграцията и човешките права. Повече от всякога темите за солидарността, човешката взаимопомощ, справяне с хуманитарни кризи и овладяване на ксенофобията са актуални и налагат осмисляне от европейските граждани. За да бъде изградена активна гражданска позиция и заявена открито е необходим дълъг процес на развиване на качествено образование за правата на човека сред обществеността и особено сред младите.

Като основна тема на срещата бяха коментирани различни модели за преподаване на тема „Миграция и човешки права“, по която младежи, участници в проекти на обменни начала в различни европейски страни, споделиха свои впечатления и практики, в които лично са участвали.

От името на областния управител участниците бяха поздравени от неговия заместник Андриян Петров. Той пожела на участниците много внимателно да вземат бъдещи решения, касаещи развитието на региона и страната си, защото миграционния проблем има своите причини, последствия и сложност още от древни исторически и геополитически процеси до чисто човешкото измерение, преди и сега в Европа и света. Изграждането на отговорно социално поведение на едно общество и държава започва именно от семейното възпитание и изграждане на добри възприятия на всеки един подрастващ, независимо в коя страна е роден и израсъл той. Защото „смехът и болката не познават граници, цвят или възраст“, допълни още Петров.

Вирни се горе