Комисия назначена от областния управител, приключи с проверката на речните корита

Комисия назначена от областния управител, приключи с проверката на речните корита

Междуведомствената комисия, назначена от областния управител, приключи с проверката на речните корита,съобщиха от областната администрация.

Със заповед на областния управител инж. Стефан Стайков от 14.02.2012 г. бе назначена междуведомствена комисия, включваща представители на ОУ„ПБЗН”, Басейнова дирекция, РИОСВ, РДГ, общинските администрации и независими експерти, със задача: да извърши оглед на участъците от речните корита, които са с намалена проводимост и са разположени извън границите на урбанизираните територии. След приключване на проверките Комисията констатира следните по фрапантни нарушения.

Всички речни корита в различна степен са обрасли с дървета и храсти и е необходимо тяхното премахване, както и премахване на падналата в речното корито растителна маса. Също така е необходимо почистване на речните легла от строителни и битови отпадъци от нерегламентирани сметища. Според комисията трябва да се премахнат и незаконните постройки основно селскостопански, огради, складирани дървени и други материали в границите на реките. В речните корита са отложени наноси в критични точки, които следва да се пробутат към бреговете на реките, без да се изземват инертни материали.

Критични точки са още пътнотранспортни съоръжения като мостове и водостоци, естествени и изкуствени прагове и др.

Най-компрометираните технически съоръжения са моста на км 79+660 на път III-197 Тешел- Грохотно, подпорна стена от км. 78+299 до км. 78+389 на път III-197 Тешел- Грохотно, където е необходимо цялостно възстановяване на стената, с дължина 90 метра, подпорна стена от км. 9+057 до км. 9+097 на път III-864 Пампорово-Стойките, където е необходимо цялостно възстановяване на стената, с дължина 40 метра.Същите три обекта са заявени от ОПУ- Смолян да бъдат включени в аварийната програма на АПИ като приоритетни.

Вирни се горе