Медийната среда и ролята на регионалните медии обсъждаха журналисти и депутати в Смолян

 Медийната среда и ролята на регионалните медии обсъждаха журналисти и депутати в Смолян

Среща-дискусия на тема: “Медийната среда и ролята на регионалните медии” се проведе днес в Смолян. На срещата присъстваха доц. Татяна Буруджиева-член на парламентарните комисии по образование и наука и по културата и медиите и народният представител от Смолян Дора Янкова-зам.-председател на ПГ на Коалиция за България, собственици и представители на регионални и централни медии.

Регионалните медии са в много по-неизгодна позиция от националните, дори когато става въпрос и за ползването на средства от програмите за публичност, посочиха смолянските журналисти. Представители на местните телевизии бяха категорични, че трябва да се направи анализ и преглед на регулаторната функция на СЕМ и КРС, а не те да се превръщат в репресивен орган. Също така бе порицана и практиката да се плащат непосилни такси за препредаване, както и на монополистите Музик аутор и Профон.

Обсъден бе и въпроса с регулацията на предизборните кампании. Доц. Буруджиева заяви, че в новия изборен кодекс има възможност нововъзникнали и малки партии да ползват медийни пакети, за да имат има равен достъп и гражданите да бъдат информирани.

Дора Янкова предложи на предстоящо заседание на комисията по европейски въпроси и контрол на еврофондовете, чийто зам.-председател е, да се заложи формулировка, част от средствата за публичност по европейските програми да отиват за отделните региони, за да може информацията действително да стигне до хората.

Вирни се горе