Материално стимулиране от държавата за всеки гласуващ, иска НДСВ

Материално стимулиране от държавата за всеки гласуващ, иска НДСВ

Как да бъде стимулирано всеобщото гласуване, на коя дата да се проведат евроизборите и дали държавата трябва да инвестира във високата избирателна активност бистриха политици и общественици на кръгла маса в БТА, инициирана от НДСВ.

Още преди месец партията на Антония Първанова стартира подписка в подкрепата на кампания “Гласуваме всички”. НДСВ изпрати писма на всички парламентарно представени партии, на редица от останалите извън парламента политически сили и на различни неправителствени и граждански организации, които имат становище по темата.

В кръглата маса се включиха бившият председател на парламента и зам.-председател на ГЕРБ Цецка Цачева, представители на “Зелените”, “Гергьовден”, ДНЕС, Обединение земеделци, Новото време, Български демократически форум, Единна народна партия, КНСБ и други, а от “Глас народен” изпратиха писмено становище.

От името на НДСВ председателят Антония Първанова още веднъж повтори аргументите в защита на инвестицията от страна на държавата във всеобщото гласуване, с които на 15 декември партията и стартира подписка. “Единствената превенция на купения вот е да станем толкова много, че да не можем да бъдем купени”, настоя Първанова.

От НДСВ са убедени, че всеобщото гласуване е единственият начин да се обезсмисли търговия с гласове и да се неутрализира “изкуствено високата стойност на гласовете, събирани в някои специфични групи на обществото” и да се създаде по-легитимен парламент и изборен резултат по принцип.

Антония Първанова и хората и са категорични, че правилният подход към изборите трябва да бъде използване на термина “всеобщо”, а не “задължително”. Държавата да стимулира и облекчава активните в изборния ден граждани, а не да им налага санкции, искат както от НДСВ, така и повечето участници на дискусията в БТА.

Именно пакетът от стимули и мерки трябваше да бъде оформен днес с уговорката, че става дума единствено за промени в Изборния кодекс, а не в Конституцията. Антония Първанова предложи в изборния ден след гласуване и подпис в избирателния списък гражданите да получават ваучер за освобождаване от административни такси, например при издаване на лични документи, разрешения и други, които на по-късен етап институциите да си осребряват.

Друго радикално предложение на НДСВ е изборите да се провеждат в работен ден, като работодателите освободят за час или два своите подчинени, за да упражнят правото си на глас. Тъй като евроизборите трябва да се проведат в периода 22 – 25 май (четвъртък – неделя) от партията предлагат изборите да не са в неделя, както се очаква, а в четвъртък – 22 май.

Аргументът на партията е, че да упражниш правото си на глас трябва да бъде сериозна отговорност, а когато изборите се провеждат в почивни дни, хората планират почивки и не отиват до урните. Конкретно по отношение на предстоящите евроизбори Първанова изтъкна, че те ще засекат с националния празник 24 май, честванията за който ще бъдат сериозно възпрепятствани от избори на следващия ден и това “ще предизвика омраза” у хората към изборите.

Подкрепа с някои уговорки към инициативата направи от името на бившите управляващи Цецка Цачева. Бившият зам.-председател на Народното събрание и активен участник в Комисията за изготвяне на нов Изборен кодекс се обяви за всеобщо гласуване, но по отношение на избори в работен ден конкретно през май остана песимист.

Времето от 22 до 25 май има абитуриентски балове, а на 19 и 23 има матури съответно по български и математика, припомни Цачева. Няма как на 22 май сградите да бъдат осигурени за нуждите на изборите, посочи тя. Цачева стигна по-далеч и обвини управляващите, че с идеята за изчистване на списъците чрез стъпване върху основата на гласувалите на евроизборите, те искат да изключат от тях младите хора.

На тези избори губим младите хора, защото заради баловете или матурите много от тях ще бъдат в други градове или дори в чужбина, настоя Цачева. Първанова контрира, че всичко е въпрос на воля и с една заповед на образователния министър матурите могат да бъдат изтеглени с два дни по-късно.

Ваучерите да бъдат не за освобождаване от административни такси, а за храна, предложиха “Зелените”, тъй като дори 10 лева са 1 кг месо, което стотици хиляди българи не могат да си позволят.

Социологът проф. Михаил Мирчев пък отбеляза, че идеята за избори в работен ден има както своите плюсове, така и минуси. Това би затруднило и ограничило изборния туризъм от Турция, което е позитивно, но би се отразило и на наши сънародници в други държави, което не е добре.

Утре в 14:00 от НДСВ са поканени на среща със Съюза на работодателите, за да представят пакета от стимули и изводите, до които е достигнала днешната кръгла маса, за да дадат и те своето становище като вероятно засегнати от избори в работен ден.

Вирни се горе