Лютви Местан: От 2.00 на 3.00 лв. се увеличават премиите за тютюнопроизводителите

Лютви Местан: От 2.00 на 3.00 лв. се увеличават премиите за тютюнопроизводителите

По-ниската изкупна цена на тютюна ще бъде компенсирана със завишени премии, заяви Лютви Местан на възпоменателен митинг в с. Барутин. Според лидера на ДПС националните доплащания ще бъдат увеличени от 2.00 на 3.00 лв./кг тютюн. Това е новата политика на новия кабинет, който обърна очи към реалните проблеми на избирателите, към проблемите на Родопите, коментира Местан. Той заяви, че се подготвя проект за дълбоки изменения в закона за тютюна и тютюневите изделия, с които да се възстановят защитните механизми за тютюнопроизводителите.

Предвижданите защитни механизми ще помогнат според лидера на ДСП да се преодолеят подобни кризисни ситуации, пред които са изправени тютюнопроизводителите през тази година. В проекта се въвежда фигурата на национална камара на тютюнопроизводителите. Предвиден е специален раздел, който урежда отношенията между търговеца и националната камара на тютюнопроизводителите. Искаме тютюнопроизводителите сами да се организират в една мощна национална камара, която да представлява адекватно техните интереси, заяви Лютви Местан.

Предварително бяхме направили анализ, че е възможно пазарната конюнктура за произведените през миналата година ориенталски тютюни да се окаже по-неблагоприятна, затова завишихме средствата за национални доплащания от 73 млн. на 100 милиона, посочи Лютви Местан. Той се ангажира пред избирателите в с. Барутин, че през следващия планов период фокусът на европейските средства ще бъде насочен към малките земеделски производители, към малките фермери, а не само към едрите производители.

Вирни се горе