Лошото състояние на улиците и кучетата са основните проблеми на кв. Райково

Лошото състояние на улиците и кучетата са основните проблеми на кв. Райково

Лошото състояние на улиците и огромната популация на бездомните кучета са основните проблеми на кв. Райково. Това стана ясно по време на организираните от общинските съветници на БСП-Смолян приемни за граждани в квартала. Над 20 души се срещнаха с представителите на местната власт в лицето на съветниците Радой Краев, Стефан Сабрутев и Рабие Кьосева и д-р Мариана Методиева като поставиха пред тях своите проблеми и въпроси относно управлението на общината и изпълнението на различните проекти.

Хората от кв. Долно Райково сезираха съветниците, че има много бездомни кучета, които разпиляват отпадъците от съдовете за смет. Освен това, някои от безпризорните кучета са агресивни и плашат възрастните хора и децата. Местните поставиха въпроса и за лошото състояние на улиците “Коста Аврамиков” и “Родопи”, които все още не са ремонтирани и изобилстват с дупки и неравности, като по този начин повреждат автомобилите и са предпоставка за произшествия.

Хората поискаха и допълнителни съдове за смет по част от улиците в квартала. Жителите на Горно Райково настояха съветниците от БСП да поставят по-осторожно въпроса за бъдещето на “Пангаловата къща”, която е шедьовър на родопската възрожденска архитектура. Хората посочиха, че трябват спешни мерки за укрепване и обезопасяване на сградата, тъй като в нея се събират деца. Райковци настояха къщата да се превърне в музей и заедно с Алибеевият конак да станат обекти за туристическо посещение. Стефан Сабрутев информира, че се работи активно по проекта за реставрация на конака, но “Пангаловата къща” е реституирана и като частна собственост е трудно да се предприемат каквито и да е мерки.

Елена Казалиева напомни на съветниците от БСП предложението си от преди година избитите райковски първенци в “Кайковско дере” да бъдат канонизирани за светци, да се направи алея на райковските възрожденци, както и преименуване на “Кетевска махала” в “Болярска”. Хора от квартала поставиха и въпроса за разбитата асфалтова настилка по улица “Родопи” и настояха да се направи нова организация на движение, която да разтовари Райково от автомобили. Други се интересуваха И какво ще е бъдещето на курортно ядро “Райковски ливади” и работи ли се по тях. Жители на “Борова гора” помолиха съветниците за съдействие относно незаконно строителство на гаражи, липсата на парапет на опасен участък, допълнителна лампа за уличнo осветление и допълнителни съдове за смет.

Съветниците на БСП записаха всички въпроси, които ще отнесат към общинската управа, след което писмено ще уведомят гражданите за различните казуси. Приемните на съветниците от Левицата ще са ежемесечни и ще се провеждат във всички населени места на общината. Гражданите ще могат да подават сигнали до тях И чрез сайта на БСП – Смолян – www.bsp-smolian.com, както и място в централата на партията, където е разкрита постоянна приемна.

Вирни се горе