Лидерът на ГЕРБ в Рудозем Шукри Халилов: За втора година в общината се увеличават местните данъци и такси

Лидерът на ГЕРБ в Рудозем Шукри Халилов: За втора година в общината се увеличават местните данъци и такси

Вече втора поредна година в община Рудозем следва тенденцията на увеличаване на местните данъци и такси и увеличаване на данъчното бреме за бизнеса и хората. В края на миналата година кмета на община Рудозем, подкрепен от мнозинството в Общински съвет, прие драстичното повишение от 50% на промилите за такса смет, както и увеличение от 30% на таксите за детските градини, заяви лидерът на ГЕРБ в Рудозем Шукри Халилов. По думите на Халилов сегашното ръководство на общината за пореден път доказа, че основният му мотив за управление не е решаването на проблемите на населението. Политическият комфорт, получен със задълженията на общината, продължава да бъде използван за оправдаване на неразумното харчене на общински пари, поемане на нови краткосрочни и дългосрочни дългове за милиони левове. И всичко това на гърба на хората. Тези мерки неизбежно водят до рязко покачване на местните данъци и такси. А с това само ще се утежни положението на редовите платци, ще принуди много други да станат неизрядни, а от общината ще започнат да се оттегля и бизнесът. Важно е да се отбележи, че миналата година в общината е реализиран преходен остатък от данъци и такси в размер на около 80 000 лв., който не е оползотворен целесъобразно за мерки за намаляване на битовите отпадъци и въвеждане на разделно събиране.

Другата негативна тенденция според общинския ръководител на ГЕРБ в Рудозем е поетапното подменяне на приоритетите в капиталовото строителство на общината. „В края на годината бе представен отчетът за капиталовите разходи, който бе приел неузнаваем вид в сравнение от началото на годината. Изведените като намерение приоритети не бяха намерили място в отчета, но затова пък прозираха реалните намерения на местната власт. Средства за ремонт в размер на около 60 000 лв. бяха вложени в неотдавна ремонтираните детски градини в Борие и Рибница, но предвидените 40 000 лв. за единствената детска градина в окаяно състояние в село Войкова лъка бяха пренасочени „незнайно“ къде, при положение че това детско заведение има възможност даже да се трансформира в ЦДГ. Но това е само един от примерите за произвола на местните управници”, коментира Халилов.

Отчетът на кмета в края на годината приличаше повече на конгрес от близкото минало, в което пред „симпатизанти“ се изрекоха много хвалебствени слова. Разбра се за „огромния“ принос на кмета на общината в извеждането на националните приоритети за развитието на региона, а именно стартирането на язовир „Пловдивци“ и възобновяване на дейностите по ГКПП „Елидже“. Даде се и отговор защо бе нужно да се върне финансирането на проекта за пътя „Пловдивци-Мочуре“ и на негово място бе прокаран пътен проект за с. Рибница, Борие и ВиК в кв. Мейково – защото миналата година приоритетно са финансирани пътища, а през новия програмен период приоритетни ще са вътрешните улици. Видно е, че общинското ръководство загърбва проблемите на другите населени места, а на хората които с надежда очакваха района на Пловдивци, Корита и Мочуре да получи своя шанс за развитие, остават на заден план, твърди общинският съветник от ГЕРБ.

Даден бе и отговор на въпроса защо въпреки предизборните обещания за възобновяване на дейността на болницата тя не функционира. Това бе направено в типичния стил на местната управа – да прикрива безсилието си да се справи с проблемите, като прехвърля отговорността за това върху друг, в случая местните лекари бяха обвинени в несъпричастност и липса на желание болницата да работи, каза Шукри Халилов.

Според него проектите по Програмата за развитие на селските райони имат спорен избор на обхвата на дейности и изцяло обслужват интересите на местните управляващи. Преди време идеологът на ДПС Ахмед Доган казваше, че той разпределя „баницата“ в държавата. Но днес, при управлението на ГЕРБ всяка община от областта има одобрени проекти по тази програма, заслуга за което имат и местните структури на партията, които подпомагат целия този процес. В заключение, искам да изразя своето дълбоко неудовлетворение от неадекватното управление на общината. Тя не бива да се управлява с лицемерие, с намерения за лична изгода, с оправдания и прехвърляне на отговорността, а с конкретна визия за подобряване на икономическото и социално положение на жителите на общината – подчерта Шукри Халилов.

Вирни се горе