Кунева: До месец ЕК започва наказателна процедура срещу България

Кунева: До месец ЕК започва наказателна процедура срещу България

След по-малко от месец Европейската комисия ще започне наказателна процедура срещу България заради неизпълнение по газовата директива, съобщи в Смолян Меглена Кунева – председател на Сдружението “България на гражданите”, съобщи БНР.

“Вече са ни изпратени първите писма по т. нар. газова директива, т. е. по либерализиране на газовия ни пазар. Ние бяхме длъжни да го либерализираме. Ще ни налагат глоби всеки ден, които са в зависимост от БВП на страната и за всяка страна са различни. Дано правителството да се справи и да либерализира пазара”, каза Кунева.

“През 2008 г.  се борех в ЕК – тогава България беше най-засегнатата, България и Словакия, когато спряха доставките от Русия. Единствено на нашата страна бяха увеличени парите за газови връзки с Гърция и с Румъния. От 2008 година досега дума няма дали тези връзки са изградени. Газохранилището в Чирен – пълно, празно, няма никаква информация. Възможно ли е или не е възможно пренасянето на реактор? Аз бих поставила нещата така: програма за енергийна ефективност, за да се види колко можем да спестим, второ – енергийна стратегия, за да се види какъв микс ни е необходим, и трето – цена, производство, пазар”, коментира Кунева отказа на България от проекта АЕЦ “Белене” и намеренията за строеж на газова централа.

Вирни се горе