КРОС ще правят електронно допитване до гражданите на Смолян

КРОС ще правят електронно допитване до гражданите на Смолян

Коалиция за развитие на община Смолян /КРОС/ предвижда да направи специално приложение на сайта си, в което гражданите на Смолян да могат свободно да изказват своето мнение, своето виждане, относно управлението на общината, относно управлението на отпадъците, относно целия бюджет 2016 г. „Очакваме гражданите да бъдат активни, да видят ние какво предлагаме и да дадат своите мнения”, каза инж.Валентин Цолов – общински съветник от Коалицията.

„До понеделник на сайта на КРОС ще има възможност за един неформален референдум. Нека гражданите да отговорят на въпроса искат ли да подкрепяме бюджета или не, смятат ли този бюджет, който според нас е абсолютно странен, за правилен и балансиран и др. С този референдум искаме да покажем да управляващите какво е мнението на гражданите, които всъщност избират всички нас и знаят кое е добре и кое не е”, каза лидерът на КРОС Кирил Асенов. По думите му, въпреки че бюджета е приет, неговата Коалиция не го приема, поради факта, че не отговаря на най-съвременните нужди на община Смолян. „Този бюджет е един от най-несъвършените, който можем да подарим на най-новото общество”, каза още Асенов.

Бюджетът за сметосъбиране в община Смолян надхвърля с 500 000 лв. този от миналата година и с близо 2 млн. лв. от началото на подписване на договора с фирмата- изпълнител „Титан Клинър” ООД. За този проблем представителите на КРОС алармираха многократно и това бе причина да не подкрепят общинския бюджет, който беше приет без техните гласове в края на миналата седмица. „Не бихме искали община Смолян да я постигне същата съдба като Велинград. Договорът е икономически неизгоден към днешна дата за гражданите на Смолян и ще настояваме за неговото преразглеждане”, каза Кирил Хаджихристев.

„Смятаме, че има поне 2 милиона лева повече в таксата за битови отпадъци, в разходите за сметосъбиране и сметоизвозване и депониране, което за нас е огромен проблем, защото така се деформира целият бюджет на общината”, подчерта лидерът на КРОС Кирил Асенов. В приетия за 2016 г. бюджет са нараснали разходите само за сметосъбиране, докато за други дейности бюджетът е същият. За 2016 г. в бюджета на общината за сметосъбиране, сметоизвозване и депониране на отпадъци са предвидени 3 600 000 лв. В същото време в общинския бюджет за хора в крайно тежко социално положение не са предвидени средства, за спорт са отделени 115 000 лв., за издръжка на Планетариума – 120 000 лв, за култура 17 000 лв., за програмата „Инвитро” – едва 5 000 лв. Увеличението на таксата за сметопочистване с близо 2 млн. лв няма икономически основания, смятат от КРОС, тъй като за 6 години условията са променени – населението на Смолян е намаляло с 4 000 души, цената на горивата е спаднала, общината не е развиваща се”, смятат от сдружението. От Коалицията ще продължават да настояват за преразглеждане на договора между общината и фирмата „Титан Клинър” ООД.

По отношение на статията, публикувана във вестник „Уикенд”, в която Кирил Асенов е обвинен, че е виновен за пожара и наводненията в Смолян, заради незаконната сеч на горите, предприемачът заяви, цитирам: „Никога не съм навлизал дори в един кв. м. общинска гора, камо ли да сека. Това е огромен удар по личността ми. Никой не би се чувствал добре, когато застава в позиция обществено полезна, по моему честна и дъбрестна, и бива обект на подобни гнусни инсинуации. За моето семейство това е огромна травма”. Асенов бе категоричен, че ще съди вестника.

Юристите му вече са подали два съдебни иска за по 50 хил. лв. Част от средствата, които съдът им присъди, ще дарят на Обсерваторията в Рожен, а другата част ще отидат за създаването на кръжок по роботика.

Кирил Асенов каза още, че очаква и кмета Николай Мелемов да излезе с позиция и да отговори на въпроса смята ли, че злоупотребяват, и ако да как. „Не е достатъчно само да се разграничи от публикациите. За нас тази атака идва от най-близкото обкръжение на кмета", посочи лидерът на КРОС.

Вирни се горе