Костов с мрачни прогнози за кризата у нас

Костов с мрачни прогнози за кризата у нас

Кризата в България ще се задълбочи. Много повече са знаците, които свидетелстват, че тя ще се задълбочи, отколкото тези, че ще ни се размине. Това заяви лидерът на ДСБ Иван Костов пред Нова Телевизия по повод случващото се на международните пазари.

Той бе лаконичен в коментара си на казаното преди дни от премиера Бойко Борисов, че големите икономики – и САЩ, и Италия, и Франция, трябва да се поучат от нас и от водената от правителството политика. „Всички си замълчаха, защото това е учтивият начин да се каже на някой да не говори празни приказки."

Лидерът на ДСБ обаче подчерта, че повече го интересува това, което ще се случи в страната, а прогнозата му за икономическата ситуация в България е мрачна.

Костов е категоричен, че в страната няма антикризисна политика на правителството, но има антикризисна политика на българските домакинства. Според него те са поели допълнителна данъчна и осигурителна тежест на правителството.

Всички затягат коланите. Само за първите тримесечия на тази година в сравнение с миналата година данъците, които плаща едно домакинство са се увеличи от 66 на 99 лева, а осигуровките от 74 на 115 лева, поясни той и подплъти думите си със справки от НСИ.

Лидерът на ДСБ подчерта, че според тези данни на статистиците домакинствата са намалили разходите си и са увеличили спестяванията си с 11%.

Данъците са се увеличили за домакинства. Нека министър Дянков да излезе и да обясни откъде са извлечените тези данъци, призова той.

Костов „обвини" управляващите, че са прехвърлили тежестта от кризата върху домакинствата, върху малките и средни предприятия, върху депозитите и кредитите на банките.

По думите му условията, които ще настъпят ще бъдат много по-лоши от тези, които бяха в началото на кризата през 2008 година: „Това е така, защото българското правителство няма резерви, с които да посрещне кризата." Той припомни, че правителството на ГЕРБ е наследило тази криза, но от времето на тройната коалиция е „наследило" и голям фискален излишък, който обаче в момента е на санитарния минимум.

От позицията на човек, който е преживявал подобна криза и от позицията на човек, който е предлагал мерки за борбата с нея, Костов призова властимащите да „приведат в действие реформите, за които толкова говореха." По думите му обаче сегашното правителство няма нито волята, нито компетентността, нито способността да го направи.

Необходимо е да бъдат проведени големи структурни реформи – в администрацията, в здравеопазването, в образованието във вътрешното министерство, подчерта тъмносиният лидер.

Според него България си е сменила отношението по отношение на присъединяването в еврозоната само в краткосрочен план, не й в дългосрочен, а причина за това са тежките проблеми, които изпитват някои от страните-членки.

Припомняме, преди време министър-председателят Бойко Борисов заяви, че „Еврозоната трябва да се промени, да станат дисциплинирани и да си направят дефицитите, такива каквито са в България и едва тогава бихме се присъединили към еврозоната".

По думите на Костов САЩ и страните от еврозоната ще се опитат да излязат от тази ситуация чрез печатане на пари, което обаче ще доведе до увеличаване на инфлацията. Това ще се отрази и на българския износ. Неблагоприятната последица е и че инфлацията удря хората със слабо социално положение и слабите икономики, инфлацията не удря най-мощните, подчерта той.

Вирни се горе