Корнелия Нинова е новият лидер на БСП

Корнелия Нинова е новият лидер на БСП

Корнелия Нинова беше избрана за лидер на БСП.

Това стана след гласуване на балотаж, до който стигнаха Нинова и досегашният лидер на червените Михаил Миков.

За първи път в историята на партията има свален лидер на конгрес, предаде Дарик.

Новоизбраният лидер на БСП Корнелия Ниноваси постави за цел до края на годината да изготвят план за изваждане на страната от кризата.

Очевидно желанието за промяна е било водещо, посочи Нинова. По думите й голямата задача е да не се стигне до разцепление на партията. Тя беше категорична, че няма да се кандидатира за президент.

Михаил Миков и Корнелия Нинова на балотаж в изборите за лидер на БСП

При гласуването на първия тур Миков получи 329 гласа, А Нинова – 280. Сега обаче гласовете на делегатите са определили Нинова за лидер.

За Миков са гласували 349 души, а за Нинова – 395.

Цяла сутрин делегатите са преговаряли помежду си кого да подкрепят. Така стигнали до решението всички, които не подкрепят Миков, да не се въздържат от гласуване, а да се обединят срещу него, като подкрепят Нинова.

Малко след като изтече информацията, че Нинова е новият лидер на БСП, Миков се върна в залата на конгреса във видимо лошо настроение. На влизане в залата той обяснил, че не съжалява за нищо и сега се чувствал по-спокоен и по-свободен.

След като беше пусната информацията, че Корнелия Нинова печели, делегатите започнаха да се поздравяват помежду си, а в залата настроението стана еуфорично.

Вирни се горе