Консултативен съвет ще подпомага предприемачи и младежи в писането на проекти и усвояването на средства от ЕС

Консултативен съвет ще подпомага предприемачи и младежи в писането на проекти и усвояването на средства от ЕС

Консултативен съвет ще подпомага предприемачите и младежите от Смолянска област за разработване и кандидатстване с проекти през новия програмен период на ЕС 2014-2020г. Съветът бе учреден днес по инициатива на депутата от БСП лява България Дора Янкова в присъствието на десетки участници от всички общини на област Смолян и представили на Хасково и Харманли.

Идеята на съвета е всеки месец в Смолян да се провеждат семинари с изявени експерти от всички области, които да консултират и подпомагат хората да разработват проекти и да кандидатстват за финансиране от структурните фондове на ЕС. „Това е първият ми изпълнен ангажимент, който поех пред избиратели си в Смолянско”, напомни Янкова и подчерта, че по този начин ще се стимулира развитието на региона и разкриването на високоплатени работни места.

Първата тема, която се разисква пред участниците бяха възможностите за реализиране на младежки икономически инициативи в сферата на земеделието и животновъдството в новия програмен период на ЕС. Лектор по темата бе бившият зам.-министър на земеделието и храните Явор Гечев.

Той подчерта, че очаква новата земеделска програма да стартира през месец юни 2015г.

Гечев посочи, че в новото споразумение с ЕС са залегнали мерки, насочени към малките и средни земеделски производители и животновъди, както и към развитието на бизнес в селата, което е от особено значение за региони като Смолянския. Гечев подчерта, че Смолянска област е включена в инструмента Водено от общността местно развитие, което ще привлече през следващите 6 години по-голям брой инвестиции в селата, отколкото региона можеше да получи по селската програма и това е региона без бели петна по отношение на европейското финансиране.

Гечев призова младите хора, общините и Неправителствените организации да се сдружават, за да може по-лесно да печелят проекти. Земеделкият експерт подчерта, че в Родопите трябва да се заложи на био и еко продуктите, към които има огромно търсене. Според него печелившо би било отглеждането на смилянски фасул, чай, кантарион, горски плодове, лешници, гъби и др. нетрадиционни култури с висока добавена стойност. За всички мерки може да се кандидатства вече и за европейска и държавна помощ. Включително и за технологии за сушене и замразяване на плодове.

По отношение на животновъдството Явор Гечев изтъкна, че действащите наредби в момента дават възможности за директен достъп до пазара, което е най-важното за производителите.

По време на срещата се състоя и семинар на тема „Европа на регионите. Национални политики. Местни приоритети“ и „Политика по време на криза“.

Събитието бе по инициатива на Националния съвет на Младежкото обединение на БСП и фондация „Фридрих Еберт“.

Лектори по темата бяха Вероника Делибалтова – председател на МО в БСП, известният журналист и блогър Александър Симов, политологът Иво Инджов – Председател на УС на Института за модерна политика и смолянският депутат от БСП Дора Янкова.

Вирни се горе