Конгрес на Българската социалистическа партия

Конгрес на Българската социалистическа партия

48-мият конгрес на БСП ще заседава на 19 и 20 май в зала 1 на НДК в София. На форума ще бъдат избрани ръководни органи на партията и ще бъде очертан алтернативният път за нова социална България, съобщиха от пресцентъра на БСП.

В заседанието на Конгреса ще участват 842 делегати от цялата страна. 107 от тях са на възраст до 35 години, 771 са с висше образование. Най-младият делегат е Димитрина Стоянова (родена през 1992 г.), а най- възрастният делегат е Ангел Гроздин (роден през 1932г.).

Заседанието на Конгреса ще започне в 10.00 часа с политически доклад на председателя на НС на БСП Сергей Станишев “За състоянието на страната и задачите на БСП”. Пред делегатите ще бъде отчетена и дейността на Националния съвет и на Общопартийната контролна комисия за периода между 47-ия и 48-ия Конгрес, както и работата на БСП в парламента.

Гласуването за председател и членове на Националния съвет на БСП се очаква да започне вечерта в събота. В хода на приключилата отчетно-изборна кампания за лидерския пост в партията са номинирани 29 кандидати. Сергей Станишев има 179 номинации за председател на БСП, Георги Първанов – 82 , Янаки Стоилов – 35, а Драгомир Стойнев – 28.

Предвижда се Конгресът да приеме две политически резолюции – “Съвременната криза и България утре – отговорът на социалистите” и “Действена БСП за демократична промяна. Конгресът ще отправи и специален призив "Предстоящите избори – по волята на гражданите”. Според социалистите са необходими общи усилия срещу нарушенията, фалшификациите и манипулациите на изборите. На конгреса са поканени повече от 2500 гости. Събитието ще отразяват над 200 журналисти.

Вирни се горе