Кметът на Широка лъка поиска съдействие от Цветан Цветанов за създаване на Център за надарени деца

 Кметът на Широка лъка поиска съдействие от Цветан Цветанов за създаване на Център за надарени деца

Кметът на Широка лъка поиска съдействие от Цветан Цветанов за създаване на Център за надарени деца

Със съдействие за изграждане на Център за надарени деца в Широка лъка се ангажира председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов днес. Идеята пред него и народния представител д-р Красимир Събев бе представена от кмета Васил Седянков и днешните будители в родопското село – директорите на музикалното и на основното училище. Подобен модел вече е съществувал в Широка лъка преди години, като сега искат да го надградят, съобщиха от партийният пресцентър. По време на посещението на Цветанов в Широка лъка стана ясно, че деца от Смолян, Кърджали, Хасково, Благоевград, които са останали сираци или са в многодетни, социално слаби семейства, са идвали в Широка лъка, учели са основно образование в местното училище, като паралелно със задължителните часове били обучавани да свирят на няколко музикални инструмента, да танцуват или да пеят. Щом завършели основното си образование, те кандидатствали и учели в Музикалното училище и впоследствие се реализирали успешно в живота. Една от целите за създаването на Център за надарени деца е да се осигури подкрепа както за основното, така и за средното училище. Инфраструктурната подготовка вече я има. Крило от сегашния Дом за деца, лишени от родителска грижа, е реконструирано. Направени са три мезонета с печки, със самостоятелни помещения, занималня, кухни и т.н. Остава да се намери формулата за осъществяване на тази идея, която се подкрепя от жителите на селото. Предстои тя да бъде представена пред министъра на труда и социалната политика.

Ангажимент и за енергийната ефективност и отоплителната система на Националното училище за фолклорно изкуство пое Цветан Цветанов. Той проведе разговор с министъра на енергетиката Теменужка Петкова, чийто съвет бе да подготвят проект за кандидатстване по програмите към енергийното министерство. „Ние всички бяхме впечатлени от таланта на децата от Музикалното училище от четирикратното им участие в съпътстващата културна програма на Българското европредседателство. Със своя талант те заредиха с позитивна енергия всички наши гости и ние като домакини бяхме горди от успешното им и завладяващо представяне“, посочи Цветан Цветанов. Той подчерта, че ще търси трайно решение на проблемите, които са му поставени от кмета на Широка лъка и директорите на училищата. По думите на кмета Седянков с реализирането на няколкото проекта Широка лъка отново ще стане духовен и просветен център.

С постановление на Министерския съвет от 7 август т.г. на община Смолян бе отпусната сумата от 760 846 лв. за реставрация и адаптация на старото училище „Св. Пантелеймон“ в двора на църквата. Наскоро патриарх Неофит и митрополити от Светия синод посетиха селото, за да отбележат 140-годишнината от рождението на Екзарх Стефан, който е роден в Широка лъка. Честването бе организирано от Пловдивската митрополия.

Вирни се горе