Кметът на Брюксел ще въдворява ред на заседанията с родопски чан от Смилян

Кметът на Брюксел ще въдворява ред на заседанията с родопски чан от Смилян

Кметът на Брюксел Фреди Тилеманс ще въдворява ред на заседанията на Общинския съвет в белгийската столица с родопски чан. Ръководителят на столицата на ЕС получи атрактивния дар от кмета на смолянското село Смилян Събка Миткова, която заедно с общинския съветник от БСП- Смолян Радой Краев бяха на посещение в Брюксел, като част от 30-членна делегация на Левицата по покана на евродепутата Евгени Кирилов. Заедно с родопския чан, кмета на Брюксел получи като дар от Родопите и традиционна вълнена торба със смилянски боб.

Тилеманс отбеляза, че е впечатлен от оригиналния подарък и обеща да въдворява ред с помощта на чана по време на заседанията на местния парламент. Кметът на Брюксел е от партията на социалистите и ръководи града втори мандат с много добри резултати. Той обеща на българската делегация, която бе основно с кметове и общински съветници на БСП да им предостави програмата си за управление, която е много печеливша и резултатна, като може да бъде много полезна на българските общини. Тилеманс благодари на групата, че го е посетила с приятелски чувства, а не както кметицата на София, която е отишла при него с 20 журналиста и фотографа и след снимки си тръгнала, тъй като бързала.

По този начин кмета на Брюксел останал с огорчението, че е ползва като „пи ар” на кметицата. В Брюксел Събка Миткова и Радой Краев и българската група посетиха Европейския парламент, проведоха среща с Евгени Кирилов – евродепутат от Групата на социалистите и демократите, като присъстваха и на заседание на Групата в ЕП. Делегацията присъства и на презентации в Европейската комисия за регионалната политика и политиката по заетост и социални въпроси. По време на разговора експерта по регионална политика в Еврокомисията подчерта ,че България е усвоила едва 25% от Еврофондовете и изоставаме много тревожно . Друг много тревожен факт е, че да края на годината около 400 милиона няма да се разплатят проекти в България поради липса на ликвидност в бюджета на Европа. Това ще се отрази много зле в този момент. Представителите на БСП- Смолян взеха участие и в Конференцията за отбелязване на 70 години от разстрела на Никола Вапцаров, организирана по инициатива на Евгени Кирилов.

Вирни се горе