Калин Калпакчиев: Министерство на правосъдието е ангажирано със законодателни предложения за реформа в начина на избор на съдебните заседатели

 Калин Калпакчиев: Министерство на правосъдието е ангажирано със законодателни предложения за реформа в начина на избор на съдебните заседатели

Министерството на правосъдието е ангажирано със законодателни предложения за цялостна реформа в начина на избор и въобще в института на съдебните заседатели, заяви на пресконференция в Смолян Калин Калпакчиев. Членовете на ВСС Калин Калпакчиев и Галина Карагьозова участваха в среща-дискусия “Способи и оценка на натовареност на съдиите- постижения и тенденции”. На форума с участие на представители на ВСС, Национален център на щатските съдилища, Български институт за правни инициативи и магистрати от Смолян бе представена деловодната система АСУД за осъществяване на електронен достъп и администриране на съдебните дела, предаде БТА.

Темата за съдебните заседатели е много наболял проблем, смятат Калин Калпакчиев и Биляна Гяурова от Българския институт за правни инициативи. Непрекъснато има публикации за това как различни съдилища неясно или по партиен принцип събират съдебни заседатели, допълни Калпакчиев. Самите процедури и критерии, по които се избират съдебните заседатели от Общинските съвети са изключително абстрактни и неясни, на практика позволяват възможности за директен конфликт на интереси, коментира Биляна Гяурова. Тя посочи, че Българският институт за правни инициативи е започнал преди 2 месеца проект, който с емпирични методи и социология ще изследва института на съдебните заседатели. В резултат на това ще предложим на Министерството на правосъдието стандарт и модел за избор на съдебни заседатели по начин, който да предотврати конфликт на интереси и вътрешни зависимости, обясни Биляна Гяурова.

Смолянският съд е новатор по отношение на разработването и прилагането на собствена система, която е предназначена за измерване на натовареността и за равномерно разпределение на тежестта на делата между съдиите, заяви Галина Карагьозова. Участници в срещата-дискусия посочиха деловодната система АСУД, която е разработена от Окръжния съд в Смолян, като пример който може да бъде използван и прилаган в страната. Според Калин Калпакчиев в момента се прави изследване, което да отчете натовареността на съдилищата според сложността и тежестта на делата, а не по статистически показатели. Създаване на норма на натовареност на съдиите и реформа на съдебната карта са част от очакваните резултати от разработването на подобен модел. Калин Калпакчиев лично препоръчва системата за разпределение на делата АСУД, която според мнения на експерти е сигурна. Съдии от Окръжния съд в Смолян са категорични, че АСУД не позволява манипулации, за разлика от твърденията за възможна намеса в използваната система за случаен подбор на дела.

Вирни се горе