Кабинетът увеличи помощите за отопление

 Кабинетът увеличи помощите за отопление

6 214 домакинства в Смолянско ще получават помощи за отопление през настоящия сезон

След като през юли одобри едва 9 лв. увеличение на тази помощ, правителството реши да добави още 100 лв. към тях в опит да намали социалното напрежение преди евроизборите напролет.

Допълнителни 100 лева за петте зимни месеца от ноември до март ще получат одобрените за такава помощ близо 210 хиляди души, обяви социалният министър Бисер Петков. По думите му допълнителните 21 млн. лв. са от икономии на Министерството на труда и социалната политика, което означава, че са спестени от други помощи и обезщетения за домакинствата, тъй като те съставляват близо 90% от разходите на институцията.

Като мотив за увеличението е посочено поскъпването на някои енергоизточници, най-вече газта, парното и електричеството. За целта в бюджет 2019 са заложени 40 млн. лв. повече, което означава до 200 лв. допълнително за отопление през зимния сезон за най-бедните домакинства.

Решението на кабинета да пристъпи към увеличение на средствата още от този сезон вероятно се дължи и на протестите из цялата страна, предизвикани от увеличението на цените на горивата.

Размерът не е единственият проблем с целевите помощи за отопление, а и обхватът им. Фактът е, че те обхващат по-малко от 210 хил. души в държава, в която според Евростат всеки трети живее в недостатъчно топъл дом, т.е. над 2.5 млн. души. Достъпът до тези помощи се определя на база на дохода на домакинствата спрямо гарантирания минимален доход (ГМД). Тъй като той бе замразен в продължение на 8 години на практика през целия период 2009-2017 г. броят на лицата с право на помощ за отопление намалява.

Помощ се отказва на домакинства, ако разполагат с второ жилище или друга „движима и недвижима собственост, която може да бъде източник на доходи”. Също така, те не трябва да имат твърде голямо основно жилище: сам човек не трябва да живее апартамент с повече от 1 стая, а тричленно семейство – в повече от две стаи. До отказ се стига и ако подалият молба е пътувал в чужбина в последните 12 месеца на собствени разноски.

6 214 домакинства в Смолянско ще получават помощи за отопление през настоящия сезон, подадените молби са 7 334. 1 107 заявления са получили отказ, тъй като не отговаряли на необходимият критерий за подпомагане, съобщиха от регионалната дирекция “Социално подпомагане” в Смолян.

Одобрените лица получават по 375, 16 лв., като размера на сумата вече ще бъде увеличен със сто лева и ще се изплати през декември,съобщиха от социалното министерство.

Вирни се горе