Кабинетът отново оцеля

 Кабинетът отново оцеля

Кабинетът оцеля и при вота на недоверие на тема „Енергетика". “За” оставката бяха 93-ма народни представители, “против” – 116.

С аплаузи от ляво и в центъра бяха посрещнати представителите на кабинета и с викове „Оставка" от дясната страна на пленарна зала, където е мястото на ГЕРБ.

Александър Ненков от ГЕРБ поиска прегласуване. Часът на този кабинет свърши, изтъкна депутатът. В оставащите няколко секунди имате възможност да направите един законен избор – дали с чест ще си тръгнете от този парламент или този парламент ще остане срамна черта в българската история, посочи депутатът.

Председателят на Народното събрание Михаил Миков му изключи микрофона.

И след втория опит за промяна на вота, кабинетът оцеля – “за” бяха 93-ма от ГЕРБ и независими, 116 бяха против.

Вотът на недоверие се състоя вчера, коментира Антон Кутев от БСП в процедура по обяснение на отрицателен вот. Той визира вчерашната ефективна присъда за заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов по делото за отказано прилагане на СРС-та. Г-н Цветанов получи нов 4-годишен мандат, посочи червеният депутат.

Премиерът Пламен Орешарски взе думата, след като преодоля и този вот на недоверие и настоя за дискусия за бъдещето на енергетиката. В нея се натрупаха доста грешки в годините, сподели той. Двете най-големи грешки са осъществени през 2000 и през 2012-а.

За състоянието на енергетиката ни той „обвини" големия обем присъединени ВЕИ-та.

В последната една година правителството беше принудено да вземе редица мерки за стабилизация на системата, подчерта министър-председателят. Днес имаме по-балансиран пазар на електроенергия, доволен е Пламен Орешарски.

Мотивите за вота на недоверие важели с пълна сила за времето от преди една година, според него и не пропусна да отбележи, че ГЕРБ изпуснали да решат някои от слабостите.

Вирни се горе