Изграждат пътя ГКПП „Рудозем” – Димарио

Изграждат пътя ГКПП „Рудозем” – Димарио

Програмният комитет по ОП „Европейско териториално сътрудничество” 2014 – 2020 г. включи пътя ГКПП „Рудозем” – Димарио за изграждане през следващите години. Това обяви днес на пресконференция областния управител инж. Димитър Кръстанов. След поредица от работни посещения и срещи от страна на Областния управител и неговия екип в Р Гърция, бе постигнат значителен успех по отношение изграждането на икономически важната пътна връзка ГКПП „Рудозем” – Димарио. „Още от средата на 2013 г. с изключителна отговорност сме подходили към утвърждаване и развитие на българо-гръцките отношения, в частност Смолянски регион и региона на Източна Македония и Тракия” заяви инж. Кръстанов и допълни, че сега усилията му се удвояват още повече в качеството му на председател на Регионалния съвет за развитие на Южен централен район /вкл. областите Смолян, Хасково, Кърджали, Пазарджик и Пловдив/.

По време на двудневното посещение в Солун, Областният управител и експертния му екип са провели срещи с председателя на Управителния съвет на гръцката пътна агенция „Егнатия Одос” инж. Парис Саваидис и с председателя на Управляващия орган на програмата за ЕТС г-н Георгиос Емануел. В резултат на двете срещи е получена подкрепа за проекта от регионалните гръцки власти. В разговорите е постигната и конретика, изразяваща се в изграждането на водостоци, 10 бр. мостови съоръжения с дължина над 5 м. и два малки Г-образни тунела. „По този начин Програмния комитет ще отдели от 25% до 30% от ресурса на програмата за ЕТС за инфраструктура, с което възприе изцяло нашата позиция” изтъкна инж. Кръстанов. Предстои конкретизация на проектите и обектите по програмата в точни числа и параметри. Областният управител изрази надежда, че през следващата година ще започне реалното изграждане на пътя Рудозем-Димарио. Дотогава от българска страна ще бъдат осигурени всички организационни и технически условия за започване на рехабилитацията на участъка Средногорци – Рудозем, обходен път Рудозем и пресичане на границата на площадката на ГКПП Рудозем. Българската и гръцката част по проекта за реконструкция и рехабилитация възлиза на около 30 млн. евро, като финансирането ще бъде осигурено от есента на 2014 г. „Налице са основните предпоставки- работен проект и осигурено финансиране, за да може да започне работа по пътната връзка” категоричен бе инж. Кръстанов. Той отбеляза, че пътя ГКПП Рудозем-Димарио ще осигури не само достъпа до двата региона, но и ще спомогне за облекчване развитието на икономиката, търговията и туризма.

В резултат от проведените срещи областния управител на област Смолян инж. Димитър Кръстанов е получил покана, лично отправена от председателя на Управляващия орган на програмата за ЕТС г-н Георгиос Емануел за участие в първото Областно съвещание в Солун, което ще се проведе след встъпването в длъжност на новите Областни управители и техните заместници от региона на Източна Македония и Тракия.

Вирни се горе