Инж.Димитър Кръстанов: Рискът бюджета на община Смолян за 2012 г. да остане неизпълнен, е голям

Инж.Димитър Кръстанов: Рискът бюджета на община Смолян за 2012 г. да остане неизпълнен, е голям

Съществува реална опасност бюджета на община Смолян за 2012 г. да бъде необвързан между приходи и разходи. Това обявиха общински съветници от БСП- Смолян по време на обсъждането на отчета за изпълнението на бюджета и извънбюджетните сметки и фондове към 30.06.2012 година на Община Смолян. Инж. Димитър Кръстанов от Левицата запита кмета на Смолян Николай Мелемов какви са реалните задължения на община Смолян и защо въпреки постоянното оправдание за “наследени” милиони задължения от предишното ръководство, финансовият министър Симеон Дянков нито веднъж не е споменал община Смолян да е в тежко финансово състояние.

“Г-н Мелемов от началото на управлението говори за дългове от 80 млн.лв, после каза 30, 20 млн.лв., но нито веднъж на чух подобни цифри от финансовото министерство. Единствената информация за задълженията е от главния финансист Венера Аръчкова, която обяви дългове от 7.7 млн.лв., което се разминава с изговореното от г-н Мелемов”, посочи инж. Кръстанов, съобщиха от пресцентъра на БСП. Той призова Мелемов да каже какво е финансовото състояние на общината, както и да обясни как така над 8, 7 млн.лв. са изплатени от Министерството на финансите на община Смолян за компенсиране на безплатното пътуване на учениците и намаление за пътуване в града. Кръстанов упрекна ръководството на общината, че отчетите за изпълнението на бюджета са непълни и непрофесионално изпълнени, без сравнителни анализи и отчетен период. Инж. Кръстанов обясни, че от представения за полугодието отчет липсват 600 000лв. Според него общината има нужда от зам.-кмет по бюджет и финанси, както и експерти, които да изготвят отчети за разходите. Кръстанов добави, че трябва да има приемственост между мандатите на различните управления и не може да има само оправдания.

“През 2003 г., когато БСП спечели изборите в общината имаше телефон и ток само в стаята на кмета и то с кабели от данъчното поделение, но ние нито веднъж не се оправдахме с опосканата администрация”, заяви съветникът от БСП. Кръстанов бе категоричен, че в бюджета ще има сериозна необвръзка между приходи и разходи, както и никакви продажби на земи. Той добави, че е ниска събираемостта на такса смет, данък сгради и данъкът върху автомобилите, което ще рефлектира върху гражданите и самата администрация. Иван Апостолов от БСП запита защо общината е изхарчила над 2 млн.лв. за придобиване на дълготрайни материални активи и какви са те. Той поиска и сравнителен анализи за изпълнението на приходите от данъци и такси за първото шестмесечие на 2011 и 2012 г.

Според данните, предоставени от главния финансист Венера Аръчкова, към средата на годината събираемостта на такса смет е около 49%, данъкът върху автомобилите е събран на 43,4%, но има 67 фирми със задължения от над 10 000лв. към местната хазна, които плашат на вноски. За разлика от м.г. година, когато са продадени имоти за над 2 млн.лв. сега в хазната няма постъпления по това перо, допълниха от левицата.

Вирни се горе