Глоба до 3000 лева за берачите на мурсалски чай

Глоба до 3000 лева за берачите на мурсалски чай

Рязко засилване контрола върху опазването на мурсалски чай в Смолянския край и строги санкции, обяви Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ след заповед на министъра на екологията Нено Димов за пълна забрана брането на мурсалски чай от естествените му находища, включително и за лични нужди.

В тази връзка, няколкократно се вдигат глобите спрямо заловените нарушители на забраната, декларира РИОСВ. С писма е уведомила Регионалната дирекция по горите в Смолян, горските и ловни стопанства в областта, на чиито територии има находища на мурсалската билка, за осъществяване на пълен контрол върху опазването й, съобразно правомощията им. В случая, тези находища са най-вече в Перелишкия дял на Родопите – в Мугленско-Триградско-Ягодинския район, има и около Смолян. А лицата, които нарушават заповедта на министъра и събират, изкупуват и извършват първична обработка и търговия с това ценно растение, ще бъдат глобявани от 100 до 1000 лева, а за юридическите лица глобата е от 500 до 3000 лева, оповести екоинспекцията.

Мурсалският чай /Sideritis skardika Grisb./, известен още и като Пирински чай, е балкански ендемит, включен в Червената книга на България със статут на застрашен от изчезване. А продажбата на билки от култивиран мурсалски чай пък се разрешава само след издадено удостоверение от съответната общинска администрация с данни за местонахождение, площ и количество произведени билки за годината, уточняват от РИОСВ, съобразно заповедта на МОСВ-министър Димов.

Вирни се горе