ГЕРБ: Референдумът за задължителното гласуване да се проведе заедно с предсрочните парламентарни избори

ГЕРБ: Референдумът за задължителното гласуване да се проведе заедно с предсрочните парламентарни избори

Изпълнителната комисия на ПП ГЕРБ напомня, че народните представители на ГЕРБ винаги последователно са отстоявали идеята за въвеждане на задължителното гласуване, единствено с което може да бъде преодолян купеният вот. Трите парламентарни групи на БСП, ДПС и Атака категорично се противопоставяха на предложението на президента за произвеждането на национален референдум за промяна на изборните правила, в това число и за въвеждането на задължителното гласуване. Нещо повече – ГЕРБ участва активно в събирането на подписи заедно с Инициативния комитет за провеждането на референдум в подкрепа на предложението на президента. При разбиране от страна на парламентарните групи в 42-то Народно събрание, днес можехме да имаме въведено задължително гласуване, в това число и чрез промяна в Конституцията. Тогава обаче останалите групи и най-вече БСП се противопоставяха категорично на тази идея.

Ето защо за нас днешният призив на лидера на БСП Сергей Станишев за въвеждане на задължителното гласуване изглежда неискрен, обслужващ двустранните отношения с ДПС и невъзможен за реализиране в преброените дни на 42-то Народно събрание и кабинета на Пламен Орешарски.

От ГЕРБ обаче сме на мнение, че има време това Народно събрание да приеме решение за произвеждане на национален референдум, който да отговори и на въпроса за въвеждане на задължителното гласуване. От ГЕРБ предлагаме референдумът да се проведе едновременно с предсрочните парламентарни избори.

Вирни се горе