ГЕРБ обсъжда пет имена за шеф на НЗОК

ГЕРБ обсъжда пет имена за шеф на НЗОК

Пет имена за шеф на здравната каса обсъжда групата на ГЕРБ. Сред тях има депутати и експерти, обяви зам.-председателят на ПГ на управляващата партия Димитър Главчев. Името на новия управител на касата трябва да стане ясно днес или утре,съобщи bTV.

Новият здравен министър Десислава Атанасова, която бе шеф на ресорната парламентарна комисия, е предложила тя да се оглави от Даниела Дариткова. Нейното име бе спрягано за шеф на НЗОК, но очевидно управляващите са решили да заложат да друг човек.

До смяната на шефа на НЗОК се стигна след скандала с бонусите. Бившият директор Нели Нешева си тръгна заради 12 хиляди лева допълнителни възнаграждения за 2011 година. Временно поста й заема нейната заместничка Марияна Василева, която се оказа с по-голям бонус – 15 хиляди лева, но така и не подаде оставка.

След отстраняването на Нешева дойде и скандалът с преразхода на средства за скъпи лекарства, за които плаща касата. Институцията е платила 6 милиона лева повече, в сравнение с 2010-а година, когато търговете се провеждаха от здравното министерство.

Председател на Надзора в НЗОК по това време бе отстраненият зам.-министър на здравеопазването Гергана Павлова, която отговаряше за лекарствената политика.

Скандалът обаче до голяма степен предреши и съдбата на третия здравен министър в кабинета “Борисов” – Стефан Константинов, който продължава да твърди, че не е бил информиран за договорите, сключени от касата.

Вирни се горе