Декларация на ПГ на ПП ГЕРБ

Декларация на ПГ на ПП ГЕРБ

ПГ на ПП ГЕРБ остро възразява срещу безпрецедентното унизяване и поругаване на българското Народно събрание. По време на вчерашното заседание, на което беше избрано новото правителството на Тройна коалиция БСП-ДПС-Атака, един „български депутат“ си позволи да заплашва открито народен представител в лицето на заместник-председателя на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов. Лицето Делян Пеевски пропадна до там, че да отправя заплахи под формата на нецензурни подвиквания от първите редове на българското Народно събрание. Тази гнусна сцена се разигра пред погледите на българския президент, българския патриарх, представителите на вероизповеданията и чуждестранните посланици в България.

Очевидно е, че нервите на новите „управленци“ не издържат на напрежението още в първите дни от тяхното „управление“. Безпрецедентните заплахи, отправяни на висок глас в пленарната зала на парламента са поредното доказателство, колко опасни са тези хора за демокрацията, правовия ред и европейското бъдеще на България. Лицето Делян Пеевски не спря до тук и многократно нарушаваше реда в пленарната зала с подвиквания. Дори новият му ментор Лютви Местан не успя да усмири питомника си и наглостта на Пеевски стигна своя връх, когато той сам си взе думата от парламентарната трибуна въпреки плахите възражения на заместник-председателя на Народното събрание Мая Манолова. Защо иначе безкомпромисната към реда в залата Манолова остави лицето Делян Пеевски да безчинства от трибуната, да погазва грубо парламентарния правилник и да сипе обиди и закани от най-високата трибуна в Република България? Г-жо Манолова, защо и този път не бяхте коректив? Г-жо Манолова, от страх ли позволихте подобно арогантно и гангстерско поведение в парламентарната зала или от някакво чувство на задължение към коалиционния ви партньор ДПС. По време на този гнусен акт на председателските места до Мая Манолова стояха и самият председател на Народното събрание Михаил Миков и заместникът му от ДПС Христо Бисеров. Г-н Миков, срам ли ви е от животинското поведение на коалиционния ви партньор? Г-н Бисеров, защо си затворихте очите и ушите за цинизмите на лицето Делян Пеевски, от уплах от гнева на истинския ви бащица Доган или от страх от финансовите кукловоди на това „голямо момче“? Заради честта на българското Народно събрание – дължите отговори на тези въпроси.

Обяснимо е, че 4-те години през миналия мандат като депутат не са стигнали на лицето Делян Пеевски да научи правилника на Народното събрание, защото той се появи само няколко пъти като учителя си Доган. Грозното обаче е, че с поведението си Пеевски демонстрира дебеловрато неуважение не само към народен представител от ПП ГРЕБ, но и към институцията Народно събрание. Подобно арогантно поведението е абсолютно недопустимо за един народен представител. Трагичното в случая обаче е, че действията на този „български депутат“ поставят новата Тройна коалиция в сериозно ценностно противоречие с европейските институции и идеи. ПП ГЕРБ предупреждаваше и продължава да алармира, че поемането на „новите управленци“ по такъв път още от първия им ден на власт, заплашва катастрофално цялостното развитие на демокрацията в Република България.

От ПГ на ПП ГЕРБ очакваме ръководствата на ДПС, БСП и Атака да вземат незабавно и категорично отношение по действията на лицето Делян Пеевски. Отправяме въпрос и към председателя на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев – как се вписват ругатните в Народното събрание срещу политическите опоненти в ценностите на ПЕС, г-н Станишев? Призоваваме Лютви Местан, Сергей Станишев и Волен Сидеров да реагират срещу безпрецедентното грубо, унизително и дебеловрато погазване на парламентаризма от страна на „българския депутат“ Делян Пеевски.

И не на последно място, призоваваме българската прокуратура да защити достойнството си като се разграничи от изявленията на лицето Делян Пеевски, което от парламентарната трибуна отправяше заплахи за съдебна разправа. Господа прокурори, ще позволите ли печалната слава на един компрометиран следовател, изплувалата от скандала с бившия шеф на националното следствието Ангел Александров и ексенергийния министър от БСП Румен Овчаров, да хвърли сянка върху вашата независимост и безпристрастност? Господа прокурори, ще позволите ли един „български депутат“ да се изживява като ваш говорител или адвокат пред българското общество? Господа прокурори, моля да реагирате на словестните изблици на лицето Делян Пеевски, за да разсеете дори и най-малките съмнения, че българската прокуратура е зависима или управляема от едно лице със спорна репутация.

30.05.2013 г.

Вирни се горе