Евродепутатът Владимир Уручев и кметът Николай Мелемов връчиха сертификатите на участниците „Green Academy"

Евродепутатът Владимир Уручев и кметът Николай Мелемов връчиха сертификатите на участниците „Green Academy"

Евродепутатът Владимир Уручев и кметът Николай Мелемов връчиха сертификатите на участниците в младежката академия „Green Academy – Зеленото бъдеще – това сме ние”

Евродепутатът Владимир Уручев и кметът на Смолян Николай Мелемов връчиха днес сертификатите на участниците в младежката академия „Green Academy – Зеленото бъдеще – това сме ние”,съобщиха от пресцентъра на общината.

Форумът се проведе в периода от 30 ноември до 2 декември в Пампорово. Той се организира от българския евродепутат Уручев , фондация „Клийнтех България в партньорство с община Смолян и СУ „Климент Охридски”. В академията се включиха около 50 младежи от Смолянска и Врачанска област, студенти от филиалите на Пловдивския университет “Паисий Хилендарски” и ВСУ „Черноризец Храбър” в Смолян. Академията имаше за цел да запознае младите хора с най-новите тенденции и перспективи в сферата на зелената икономика.

Бяха развити различни практически направления, свързани с устойчивото развитие, стартирането на „зелен” бизнес, създаването на нови работни места, финансирането на „зелени” проекти и др. Участниците в обучението формулираха и изследваха конкретни идеи, които в бъдеще да прерастват в проектни предложения или потенциален бизнес за региона. Младежите бяха разделени в пет групи и всяка една от тях работеше по конкретно проектно предложение. След като бяха представени всеки гласуваше за това, което му е харесало без да гласува обаче за своето.

Печелившото проектно предложение, което събра най-много точки беше на тема: „Изграждане на единна-информационна система в сферата на туризма в община Смолян”. То беше представено от Любомир Ангелов. Проектът цели да повиши туристически потенциал и туристопотока като се изгради единна информационна система, която в момента липсва. За това е необходимо да се създаде уеб сайт, осигуряване на офис в Смолян и поставяне на 10 информационни терминални устройства за по-добра осведоменост и ориентация на туристите.

Идейните ви концепции са много добри и ще ги ползваме в община Смолян. По този начин трябва да се обучават и развиват младите хора, затова благодаря на г-н Уручев за организацията на това полезно обучение. Така се работи и в Европа, каза кметът Мелемов след като се запозна с проектните предложения на младежите. Човек трябва да е постоянен, търпелив и да трупа знания, след това идват резултатите. Радвам се, че имате чудесни идеи и проекти, които ще ги реализирате, подчерта още градоначалникът. Надявам се, че ви е било полезно обучението. В тези тежки времена не трябва да чакаме държавата да ни реши проблемите, а трябва да помагаме на активността на младите хора, заяви евродепутатът Уручев. Той се ангажира да организира подобно събитие и във Враца. С помощта на сертификатите обучаващите ще могат да ползват услугите Центъра за трансфер на технологии към СУ „Климент Охридски” , обясниха от фондация „Клийнтех България”.

В рамките на семинара зам.-кметът Марин Захариев представи темата : „Община Смолян – добри практики, идеи. Предложения в сферата на зелените технологии и иновации.Участниците в семинара бяха приветствани и от депутатите д-р Даниела Дариткова и Недялко Славов.

След като приключи обучението младите хора споделиха, че са получили ценна информация как се удвояват евросредства, как се постига устойчиво планиране и каква е формулата за подготовка и кандидатстване по проекти и различни програми на ЕС.

Вирни се горе