Евродепутат от ДПС и експерт от ЕК посетиха Рудозем

Евродепутат от ДПС и експерт от ЕК посетиха Рудозем

Евродепутатът от ДПС проф. Владко Панайотов и г-н Джорд Кремлис – директор на дирекция в Европейската комисия посетиха днес община Рудозем. Гостите бяха посрещнати от кметът инж.Румен Пехливанов.

Като акцент в техните презентации бяха възможностите пред България и Общините в предстоящия програмен период до 2020г. Проф. Панайотов и г-н Кремлис изразиха ясна подкрепа за община Рудозем по отношение реализиране на проекти в сферата на екологията, водния сектор, развитие на земеделието и селските райони.

Г-н Кремлис беше изрази впечатленията си от природата, хората и екипа на общината. Той пое конкретни ангажименти за пряко съдействие от Европейската комисия по проекти, касаещи община Рудозем. Обсъден бе и въпроса с ускоряване на изграждането на гръцката отсечката от трасето Рудозем-Ксанти, а именно от Елидже до Меливия, като пое ангажимент да съдейства пред гръцките власти за ускоряване на процеса. По-късно Кремлис и кметът Пехливанов посетиха бъдещия ГКПП – Елидже. Той обеща на градоначалника, че ще направи всичко възможно следващия път, когато посети родопската община да кацне на летището в Кавала и да мине по новия път, който се очаква гръцката страна да финансира именно с европейски средства. Също важна тема в разговорите бяха новите технологии за преработката на битови отпадъци. Кметът на Рудозем Румен Пехливанов получи специална покана от проф.Панайотов за участие в семинар, който ще се проведе в БАН на 13.12.2013г. Там ще бъдат разгледани новите технологии в обработката на битовите отпадъци, с които драстично с над 50% се намалява обема депонирани отпадъци в общинските депа.

Според кметът на община Рудозем срещата е била изключително ползотворна и важна за региона.

Вирни се горе