Емилия Масларова: България ще връща пари на европейските фондове заради слаб капацитет по усвояването

Емилия Масларова: България ще връща пари на европейските фондове заради слаб капацитет по усвояването

България ще връща пари от европейските фондове, тъй като правителството на ГЕРБ няма капацитета да ги усвои. Това прогнозира на среща със симпатизанти и граждани в Смолян депутатът от Коалиция за България Емилия Масларова. Тя заяви, че проектите, с които днес се хвали Бойко Борисов за договорени и разписани от правителството на Станишев в периода 2008-2009 г. Масларова нарече провал сценария на ГЕРБ с АЕЦ “Белене”. “ГЕРБ се провали, защото опроверга твърденията си, че “Белене” е неефективен проект, че е стара технология, че няма да има пазар за тока от нея, че е земетръсна зона и прочие”, изброи екссоциалният министър. Според нея цялата суматоха, създадена от ГЕРБ около АЕЦ “Белене”, е бил PR ход, съобщиха от пресцентъра на БСП.

Масларова изтъкна, че БСП няма да допусне централата да се строи без участието на държавата, защото по този начин за нас ще останат само рисковете и последиците, а печалбата ще отива другаде. Социалистите ще настояват и да отпадне мораториумът за строежа на втората атомна централа. Масларова бе категорична, че любимите проекти на ГЕРБ са недостижими за повечето българи. “80% от българите не могат да отидат в “Арена Армеец” и да дадат 120 лв. за билет на интересен спектакъл. Не могат да видят новите магистрали, защото не могат да заредят гориво и да идат на море”, изтъкна Масларова. Тя добави, че за разлика от ГЕРБ, БСП е изпълнило всичките си предизборни обещания.”Вместо две магистрали дадохме 800 млн. лв. за повишаване на пенсиите, разкрихме 320 000 работни места, които ГЕРБ ликвидира, стимулирахме раждаемостта на второ дете, а наш приоритет бяха хората”, припомни депутатът. Тя заяви, че БСП ще разкрие нови 200 000 работни места, спечелвайки властта, защото знае как и има разписани политики, посочиха още от левицата. Тя разкри, че премиерът е похарчил над 260 хил.лв. за 50 летателни часа с хеликоптер на военните, а в същото време държавата дължи 1 млрд. лв. на фирмите, 630 млн.лв. са източени от държавните търговски дружества, а от над 2 млн. декара държавна земя, само за 900 хил. декара се плаща наем. С над 1 млрд. лв. е ощетена държавата от лоши приватизационни сделки, тъй като се вземат комисионни. Тя нарече престъпление замразените плащания за хората с увреждания, помощите за майчинства, детските и ред други социални придобивки. “Минималната заплата вече е 290 лв, а социалните плащания са замръзнали на 240 лв.”, даде пример Масларова. По думите й, сериозен е проблемът и с опростяването на нацията. “40% от младите до 18 г. са неграмотни, 30% от новородените са ромчета, а 50% от децата са родени в семейства без брак. 4700 деца до 18 години са отпаднали от образователната система заради бедност, което показва, че нацията е в опасност. Според Масларова здравната система също пропада, а редица граждани са лишени от здравни услуги.

След като чу проблемите на над 20 граждани на срещата Емилия Масларова изяви намерение да организира приемна за граждани в Смолян, тъй като много от гражданите с проблеми не знаят правата си, както и услугите, които им се полагат, допълниха от партията.

Вирни се горе