Емил Кабаиванов е новият лидер на СДС

Емил Кабаиванов е новият лидер на СДС

При 100% извадка от резултатите в изборните секции на днешните избори за лидер на СДС Емил Кабаиванов печели с 51.9% срещу Ваньо Шарков, който е с 48.1% от подадените гласове.

Гласували са 7593 души, като 3941 от тях са подкрепили Кабаиванов, а 3652 – Шарков. Изборната активност е малко над 85%, което е с 1% повече, отколкото на първия тур, съобщиха за news.bg от изборната комисия на синята партия.

Постъпили са сигнали за нарушения, които ще бъдат разгледани преди обявяването на официалните резултати. Единият от тях е от Кърджали, където главният секретар и неговият заместник са снимали с камера влизащите да гласуват в секцията. Застъпник на Ваньо Шарков е сигнализирал, че секция в столичния Студентски град е била затворена преди края на изборния ден, който официално продължи до 20.00 ч. Постъпил е и сигнал, че Пловдив, в район Северен, съставът на комисията е бил различен от подадения до изборната комисия.

Очаква се официалните резултати, на базата на изборните протоколи, да станат известни в рамките на 3 дни.

Припомняме, на първия тур, проведен на 11 юли, не беше излъчен победител. Тогава вота си дадоха 7 534 души, като най-много гласове получил Ваньо Шарков с 3 172 гласа, втори бе Емил Кабаиванов с 2 624 гласа. Двамата се класираха за днешния балотаж, а Иван Сотиров и Лачезар Тошев отпаднаха от надпреварата.

До изборите се стигна след оставката на Мартин Димитров, който напусна поста заради несъгласието на Националния съвет на партията за продължаване на коалицията с ДСБ за парламентарния вот догодина.

Вирни се горе