Двамата прокурори от Чепеларе ще продължат да изпълняват законовите си задължения в града

 Двамата прокурори от Чепеларе ще продължат да изпълняват законовите си задължения в града

*Районна прокуратура в Чепеларе трайно е на последните места в страната по натовареност.Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратура на Република България. *

По повод протести в гр. Чепеларе срещу решение на ВСС от 19 юли 2018 г. за закриване на районната прокуратура в града и разкриване там на териториално отделение на Районна прокуратура в областния град – гр. Смолян, Пресцентърът на ПРБ представя следната информация:

На 7 август 2018 г. е получена „Официална позиция“ от Инициативен комитет за защита на човешките, гражданските и съюзните права на гражданите на община Чепеларе, с председател адвокат Тотка Динчева. Освен до главния прокурор, позицията е адресирана до президента, министър-председателя, министъра на правосъдието, Пленума на ВСС и Представителството на ЕК у нас. Твърди се, че закриването на РП Чепеларе ще наруши достъпа на гражданите до правосъдие и ще ги лиши от дейността на правоприлагане на територията на обшината. Според позицията, Инициативният комитет се създава, за да защитят гражданите „правото си на собствена Прокуратура в гр. Чепеларе“. Заявява се, че отстояването на това право ще включва провеждане на ефективни протести, първият от които ще се проведе на 24 август 2018 г.

На 23 август 2018 г. Пресцентърът на ПРБ разпространи пълният текст на писмото на Прокурорската колегия на ВСС до кметовете и председателите на общинските съвети на всяко от единадесетте населени места, в които районната прокуратура се закрива съгласно решението на ВСС от 19 юли 2018 г. и на нейно място се разкрива териториално отделение към РП в съответния областен град. Изрично е посочено, че в разкритите териториални отделения прокурорите ще изпълняват и след 01 януари 2019 г. в пълен обем законовите си задължения – ще участват в съдебни заседания, ще дават дежурства и ще приемат граждани. По никакъв начин правоприлагането в съответните населени места няма да бъде нарушено, а ефективното изпълнение на работата на прокуратурата е гарантирано чрез адекватно разпределение на натовареността и оптимално използване на ресурсите.

Решението за закриване на единадесет районни прокуратури е прието, след внимателна преценка и анализ на няколко основни критерия:

–трайно много ниска или извънредно висока натовареност (на прокуратурата и индивидуална на прокурор);

–ниски стойности на натовареност по показателя „досег със съда“, който включва всички актове и действия на прокурор във връзка с дейността на съда;

–комплексни фактори: население на районите на действие на всяка РП, брой общини, разстояние до областния център, специфични особености на района и др.;

–кадрова обезпеченост (щатна численост на магистрати и служители), няколкократно проведени процедури и/или прекратени процедури за избор на административни ръководители поради липса на кандидати.

Районна прокуратура Чепеларе трайно е на последните места в страната по натовареност.

През 2015 г. при средна натовареност за 1 реално работил прокурор в РП от 2.81, в РП Чепеларе тя е е 1.28. През 2016 г. при средна натовареност от 3,07, тук е 1.22. През 2017 г. при средна натовареност за страната от 2.98, в РП Чепеларе тя е е 1.30. Натовареността на РП Чепеларе, съобразно правилата, приети от ВСС за периода 01.01.2017 -31.12.2017 г. е 1.3 на 1 прокурор. За сравнение, за РП Харманли тя е 5.93, за РП Кърджали – 3.99, за РП Оряхово – 4.43.

По показателя „досег със съда“ /всички актове и действия на прокурора във връзка с дейността на районния съд в града/, работата на РП Чепеларе отново е сред най – ниските стойности за страната:

-при средна за страната за 2015 г. – 98.6, тук е 41.00;

-при средна за 2016 г. – 95.23, тук е 35.50;

-при средна за 2017 г. – 90.39, тук е 46.

С оглед бюджета на прокуратурата, стойността на един прокурорски акт в РП Чепеларе е 294.69 лв. при средно за РП в страната – 152.69 лв.

Щатът на прокуратурата в Чепеларе включва 2 прокурори. И след 1 януари 2019 г. те ще работят в териториалното отделение ще изпълняват в пълен обем законовите си задължения, включително ще участват в съдебни заседания, ще дават дежурства и ще приемат граждани.

Вирни се горе