Дора Янкова: Водим разговори за безлихвен заем от Министерството на финансите да покрие дълговете на девинската болница

Дора Янкова: Водим разговори за безлихвен заем от Министерството на финансите да покрие дълговете на девинската болница

Разрешаването на казуса с девинската болница ще реши проблемите на общинското здравеопазване в страната. Това обяви народният представител от Коалиция за България Дора Янкова. Тя отбеляза, че се работи активно за разкриване на болницата в Девин. По този повод е проведена среща между министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева с директори на общински болници, на които се набелязали нужните мерки. Янкова отбеляза, че се правят промени в наредбите в две посоки, първо в промяната на закона за бюджета като ще се върнат парите за дофинансиране на болниците. Ще се свалят и нивата на компетентност по отношение на формирането на отделенията и на клиничните пътеки, което означава увеличаване на средствата от касата за общинските болници с около 25-30%“, посочи Янкова.

Конкретно за болницата в Девин се водят разговори с Министерство на финансите, което да отпусне безлихвен кредит на общината, за да покрие задълженията за заплати и доставчици. Според разчетите са необходими около 300 000лв. за закупуване на техника, за да заработи болницата, отделно ще се търсят средства за освежаване на сградата. Според Янкова казусът за болницата в Девин ще бъде повод да се решат много национални политики за общинското здравеопазване.

Смолянският депутат коментира и необходимостта от изработване на Нов изборен кодекс. Тя призова от ГЕРБ да се извинят за Изборния кодекс, приет при тяхното управление и да подкрепят комисията, която е работи по изработването на новият правилник за провеждането на избори. Янкова се обяви за въвеждането на избирателни райони за българите в чужбина, които да участват в изборите с кандидатски листи. Според нея ще е добре общинските съветници да се избират мажоритарно, а не както досега в пропорционални листи. Според нея това ще се оцени от гражданите, които сами ще избират кой да ги представлява в общинските съвти, а и ще е от полза за кметовете на общини. Дора Янкова бе категорична и за необходимостта жителите на малките села сами да избират кметовете си, а не да им се назначават от общинските кметове.

Вирни се горе