Дора Янкова внася питане към социалния министър за условията на труд в рудник „Ерма река“

Дора Янкова внася питане към социалния министър за условията на труд в рудник „Ерма река“

Нов кредит от 10млн.лв. на община Смолян притесни социалистите, опасяват се ненужно обременяване на бизнеса и населението с новия дълг

Смолянският депутат от „БСП лява България“ Дора Янкова готви питане към министъра на труда и социалната политика за условията на работа в рудник „Ерма река“ към „Горубсо“ – Златоград. На пресконференция в Смолян народната представителка заяви, че е притеснена от честите трудови злополуки в мината и дадените жертви от началото на годината. По думите й е недопустимо тежкият труд под земята да не бъде добре обезпечен от мерки за безопасни условия на труд.

Пред медиите Дора Янкова направи отчет за работата си от съставянето на 43-тото Народно събрание. Тя подчерта, че съвносител на два законопроекта. Първият е за отмяна на плоския данък и заменянето му с прогресивно данъчно облагане със стимули за повишаване на раждаемостта, като основна мярка за борба с демографската криза. Янкова подчерта, че с предлаганите промени ще има данъчни облекчения и за живеещите на семейни начала с деца, които в момента са дискриминирани от законодателството. Вторият законопроект касае промяна на Кодекса за социалното осигуряване по отношение на пенсионирането на работещите първа и втора категория труд. Промените гарантират правото на по-ранна пенсия на миньорите и замразяване възрастта им за пенсиониране. Дора Янкова посочи, че заедно със Съюза на ловците и рибарите в България ще се подготви законопроект, касаещ функционирането на частните ловни стопанства, които пораждат конфликти с ловните дружинки в страната и местното население в планинските региони.

На пресконференцията общинските съветници от БСП – Смолян Милко Гавазов, Стефан Сабрутев и Петър Харадинов, изразиха своите притеснения от решението на община Смолян да тегли кредит от 10 млн.лв. Ръководителят на групата червени съветници в местния парламент Милко Гавазов обясни, че новият общински дълг от 10 млн. лв. се иска без убедителни и ясни мотиви и ще обремени сериозно населението на общината. Според червените съветници общинското ръководство лъже обществеността с взевъзможни цифри, за наследени кредити от предишния кмет Дора Янкова. „Искаме комисия, която да разследва документ по документ тези всевъможни плащания, които изникват серийно и некотролируемо, и за което все е виновна Дора Янкова“, посочи Гавазов. Според него общината крие от обществото за какво ще харчи парите от кредита. „За мен община Смолян се управлява от 3 години непрозрачно относно финансова политика“, заяви и общинският съветник Стефан Сабрутев. Той е категоричен, че общината иска да се започнат преговори за нов кредит, който ще бъде при по-лоши условия от изтегления преди 7 години, тъй като досегашния е с 4 % лихва, а предлагания е с 5 % лихва. Сабрутев подчерта, че съществува анекс между „Инвестбанк“ и община Смолян от 26 септември 2012 г., за който общинските съветници не знаели. С него било предоговорено да се внасят месечно по дълга по 30 000 лв., вместо по 108 000 лв., като това е валидно до 26 февруари 2016 г., а след това месечната вноска скачала на над 200 000 лв. „Това означава, че бъдещият кмет на Смолян ще бъде загробен с огромни вноски по кредит, който сегашното ръководство е подписал „на тъмно“, заяви Сабрутев. Той алармира и за друго незаконно решение на ръководството на общината, взето „на тъмно“. По думите му администрацията мълчи, защо се облага бизнеса в Смолян с двойна такса смет за фирмите. „Такова решение на общинския съвет нямаме. Искам да знам поправено ли е решението ни от началото на годината, където няма подобно искане, и кой го е поправил, защо се плаща двойно за такса смет“, заяви той.

Петър Харадинов изказа възмущението си от работата на председателя на Общинския съвет Филип Топов. По думите му шефа на местния парламент по никакъв начин не съдейства за олекотена и ясна връзка с администрацията, което е пречка да се получи качествена и ясна информация. Той се закани, че ще подложи работата на председателя на сериозна дискусия.

Вирни се горе