Дора Янкова: Въпреки тежкото финансово наследство от ГЕРБ, изпълняваме социалните си ангажименти

Дора Янкова: Въпреки тежкото финансово наследство от ГЕРБ, изпълняваме социалните си ангажименти

Въпреки финансовата дупка, наследена от ГЕРБ, както и ниската събираемост на приходи, правителството на Орешарки изпълнява стриктно поетите ангажименти в социалната сфера. Това заяви на пресконференция в Смолян депутатът от Коалиция за България и областен лидер на БСП Дора Янкова. Тя открои, първият изпълнен ангажимент на правителството, а именно увеличението на средствата за отглеждане на дете, от 240 на 310лв. от 1 юли. Вторият важен приоритет за подкрепа на най-бедните, е промяна в критериите, с което от тази есен общо 270 000 българи ще се възползват от помощи за отопление, т.е. с 60 хил. повече от досега. Сумата също е завишена с 15лв, което ще подкрепи най-нуждаещите се от населението. Янкова посочи още, че с промените 45 000 първокласници ще получат помощ за първия учебен ден в размер на 250лв., вместо 150лв., които плащаше кабинета „Борисов”. За трите мерки от бюджета ще бъдат отпуснати около 26.9 млн.лв. допълнително. До края на годината факт ще е и другият социален пакет, който ще даде възможност за по-ранно пенсиониране, което е от особена важност за Родопите, младежка гаранция за първо работно място, както и гарантиране плащанията на работници от фирми, обявили фалит. Янкова коментира, че друга важна стъпка е недопускане увеличение на цените на тока.

На пресконференцията Дора Янкова подчерта, че се работи активно за разкриване на болницата в Девин, като процеса ще бъде на няколко стъпки. Готви се промяна в закона, с която да се възстанови държавната субсидия за общинските болници. Също така се предвиждат и промени в нивата на компетентност за общинските болници, за да се подкрепят кадрово, да работят по повече пътеки, за да генерират средства. Янкова съобщи, че е провела и среща с министъра на регионалното развитие и благоустройството Десислава Терзиева по отношение на онкоцентъра в Смолян. Министърът е дал уверение, че проекта на Смолян ще бъде завършен. Налични са около 1.2 млн.лв. по програмата, които ще са достатъчни за завършване на сградата. Предстои обаче среща и с министъра на финансите и посланика на Гърция у нас, за да се даде зелена светлина на строителството. С кмета на Смолян пък трябва да се организира тръжна процедура за избор на изпълнител. „Радвам се, че г-н Мелемов е оттеглил докладната си, с която смяташе да дари техниката от центъра на областната болница, защото в нашата област няма услуга за онкоболни, а заболеваемостта е голяма, като лечението в Пловдив води до затруднения”, изтъкна Янкова. Тя заяви и вероятността сградата на закрития ТУБ- диспансер също да се реформира в център за здравни и социални услуги.

На пресконференцията Янкова разкри и сигнал за злоупотреба от Бюрото по труда в Смолян. Информацията е, че са усвоени средства за обучение на безработни, каквото е нямало. Злоупотребата е наложена от най-високо равнище, но сега горят дребни чиновници, които нямат вина, но ще прикрият престъплението на извършителите. Тя призова ръководството на службата да обяви за колко средства става въпрос, коя е фирмата, спечелила поръчката за обучение и ощетени ли са гражданите на Смолян.

Янкова коментира и темата за областен управител на Смолян, като изрази надежда, че той ще бъде от БСП. „Ще предложим човек, който е ангажиран с политическите възгледи на левицата, с нейната управленска програма, и който ще гарантира ред и сигурност за родопчани”, подчерта Янкова без да лансира имена и срокове. Тя припомни, че областният управител излъчен от ГЕРБ -инж. Стефан Стайков, е поел поста с щедри обещания за редица инфраструктурни проекти, които обаче не са се реализирали.

Дора Янкова критикува решението на предишните управляващи за преместване на редица служби от административното управление от Смолян на редица държавни служби като Бюрото по труда, Инспекцията по труда, НАП и др., тъй като в мандата на ГЕРБ те са изтеглени в Пловдив, а местните им структури са се превърнали в „пощенски кутии”, което не е полезно за хората и службите, защото се пътува до Пловдив. Тя бе категорична, че няма изискване управлението на тези служби да бъде от градовете, в които са ситуирани административните райони за планиране.

Вирни се горе