Дора Янкова: В Девин има гняв! Министър Петров: Права сте, общинските болници са в ъгъла

Дора Янкова: В Девин има гняв! Министър Петров: Права сте, общинските болници са в ъгъла

Мястото им в системата не е ясно, трябва да има еднакви правила за всички, каза здравният министър в отговор на въпрос на депутата от Смолянско

„2,5 милиона граждани на България, които ползват услугите на общинските болници, са с ограничени права. На тях им е отнето конституционното право на достъп до здравеопазване. Факт е, че през 2010 г. 8 млн. лева за общинско здравеопазване бяха отнети от съответните лечебни заведения и бяха закрити или спряха да работят 18 общински болници. В Девин има гняв, г-н министър, защото им отнеха болницата. Има ярка несправедливост на територията на България и хората си търсят правата!” Така народният представител от Смолянска област Дора Янкова обоснова въпроса си от парламентарната трибуна към служебния здравен министър проф. Николай Петров- какви мерки за общинското здравеопазване е сварил той при идването си в МЗ.

Министър Петров подкрепи философията на Дора Янкова. „Абсолютно сте права, че общинското здравеопазване стои в ъгъла, а не във фокуса на вниманието. Общинските болници са много повече от държавните като цифра, а техният дълг е несъизмеримо по-нисък. Но мястото на общинските болници в системата ни на здравеопазване не е ясно и категорично дефинирано. Не може едно лечебно заведение- собственост на общински съвет, да се управлява от държавата и да се финансира от здравната каса. Това е „тройна езда”.

Проф. Петров не каза обаче да е заварил стратегия за общинските болници в МЗ, но призова да има унифициране на лечебните заведения в България- с еднакви правила и еднакъв финансиращ и контролиращ механизъм. Иначе не може да има истински контрол и яснота кой как работи.

По-рано в дискусията обаче той си позволи да обяви, че хората в Девин са доведени до степен до непоносимост и се мразят един друг. “Ще бъда изключително настоятелна за разкриването на Девинската болница и за равен достъп до здравни услуги за гражданите на Смолянска област”, категорична бе Дора Янкова в кулоарите на парламента. Даниела Дариткова от ГЕРБ, която е лично отговорна за затварянето на Девинската и Рудоземската болници, не се посвени да обяви от трибуната,, че се гордее с финансовите резултати на две лечебни заведения от област Смолян- Смолянската и Маданската. Но сякаш не е народен представител от този регион и не представя избиратели от Девин, Борино и Доспат- тя избяга от отговорността си за тази част от територията на областта. Д-р Дариткова отново прехвърли топката за дълговете в здравеопазването назад във времето преди ГЕРБ и обяви, че е порочна практиката държавата да поема дълговете на държавните болници.

В хода на дискусията в НС обаче стана ясно, че нито служебният министър, нито настоящият шеф на здравната каса отхвърлят истините- за хаоса в системата, за невъзможността държавните органи да озаптят търговците в скачането на цените на лекарствата. Нямаше и логичен отговор защо към здравната каса бяха масово прехвърлени дейности, финансирани до неотдавна от здравното министрество.

Отново народни представители попитаха, но без отговор, къде отидоха 2 милиарда лева от здравните вноски на българите, които вместо за лечение, бяха насочени от ГЕРБ да пълнят дупките в държавния бюджет. Левицата повтори най-спешните мерки, които смята да приложи в здравеопазването – държавно участие, специална подкрепа за отдалечените райони и общинското здравеопазване там, отмяна на делегираните бюджети на болниците

Вирни се горе