Дора Янкова уважи традиционният курбан и празник “Предоx”

Дора Янкова уважи традиционният курбан и празник “Предоx”

Дора Янкова уважи традиционният курбан и празник “Предоx” на село Кошница, Димчо Михалевски почете Златоград

Областният и общински председател на БСП- Смолян Дора Янкова уважи традиционният курбан за здраве и плодородие на смолянското село Кошница и местния празник “Предой”, посветен на овцевъдството. Тя изказа уважението си към жителите на селото, както и стотиците им гости от селата в горното поречие на река Арда.

“Село Кошница е сред най-красивите в община Смолян и се радвам, че пази традициите на дедите си живи”, отбеляза Янкова. Тя пожела на всички здраве, плодородна и успешна година и повече радостни мигове. Янкова и 500 души вкусиха от уникалният местен специалитет -кишкек, от който местните жители бяха направили 7 казана. Общо 7 животни бяха пренесени в жертва за курбана. Отделно бяха раздадени и около 500 кофички с овче кисело мляко от селското стадо с овце. Обичаят “Предои” е стародавна родопска традиция, свързана със събирането на овцете на паша.

По първото им издояванеэсе определя кой стопанин,эколко литра ще получи през годината, а задължително първото мляко се раздава, за да са здрави и млекодайни животните. Празникът уважиха и кметовете на Могилица и Чокманово от БСП- Митко Чочев и Стефка Маджарова. Янкова се ръкува с десетки свои приятели и симпатизанти, а много майки с малки деца се снимаха за спомен с нея.

По същото време депутатът от Коалиция за България инж.Димчо Михалевски взе участие в тържествата, посветени на СОУ “Антим І” – Златоград, което днес чества 160 години светско училище. Той поднесе поздравителен адрес от името на БСП и се преклони пред подвига на родопчани, дали всичко от себе си за науката и просвещението на региона.

Вирни се горе