Дора Янкова: Сдружаване на земеделските стопанства е ключът към печелившото селско стопанство

 Дора Янкова: Сдружаване на земеделските стопанства е ключът към печелившото селско стопанство

За разлика от ГЕРБ, които не дадоха нищо на община Баните, само за 11 месеца кабинетът Орешарски осигури 4 млн.лв. за развитие, отчете депутатът

Обединяване на земеделската земя и създаване на кооперации е бъдещето на малките населени места в Родопите и колкото по-бързо се обединим, толкова по-добри ще са резултатите за поминъка на местното население. Това заяви депутатът от Коалиция за България Дора Янкова, която проведе серия от срещи в община Баните. В обиколката се включиха и кметът на общината Райчо Данаилов, председателят на Общинския съвет на БСП – Севда Чолакова, общинският съветник от левицата Севдалин Хъшинов и др.

Янкова подчерта, че алтернативата за родопските села е възраждане на земеделието и животновъдството, за което има средства, както от националния бюджет, така и от европейките фондове и финансовият инструмент „Водено от общността место развитие”, което пилотно ще финансира проекти в област Смолян през новия планов период. Янкова призова хората в трудоспособна възраст да регистрират, кооперации, които да наемат необработваемите земи в населените места. „Само обединени можем да печелим от земята”, категорична бе Янкова. Тя изтъкна, че има голям интерес от арабския свят за изкупуване на овче и телешко месо. Редица европейски държави също имат интерес да субсидират отглеждането на местни породи телета. Според Янкова това ще създаде високоплатени работни места. Пенсионерите пък ще могат да получават рента за земята, която дадат за обработване. „Това са мерки, които ще позволят селата да се развиват, а останалите млади хора да се задържат”, категорична бе червената депутатка.

Янкова призова жителите на община Баните да подкрепят кандидатите за евродепутати на Коалиция за България, като гласуват на 25 май с номер 15 в интегрираната бюлетина. „Важно е страната ни да има по-голяма подкрепа от Европа, да се чува гласът ни, а не винаги да сме на опашката, както досега заради дясното управление на общността”, посочи Янкова.

Народният представител каза още, че правителството на Орешарски работи активно за развитие и подкрепа на регионите в страната, които бяха зачеркнати при управлението на ГЕРБ. За разлика от Борисов, който не даде стотинка за община Баните, само по линия на Публичната инвестиционна програма на правителството в общината ще бъдат инвестирани над 1,5 млн.лв. в обновяване на инфраструктурата, която не е ремонтирана с десетки години. Над 1 млн.лв. са отпуснати за ремонт на още 5 км от пътя Белица- Загражден, който ще даде по-пряка пътна връзка на община Баните с Пловдив.

В село Гълъбово жителите ще имат качествено водоснабдяване, след като със средства от ПУДООС ще бъде изграден нов водоем и 1,7 км довеждащ водопровод. Сериозният проблем с водата досега е пречел за развитие на туризма, въпреки интереса и потенциала.

Кметът Райчо Данаилов обясни, че сред приоритетите на общината е ремонт на пътя Баните – Вишнево-Гълъбово, за който в момента се изготвя проект за 5млн.лв., по Програмата за развитие на селските райони. Работи се и по проект за прокарване на широколентов интернет в селата

Жителите на общината благодариха на Янкова за свършеното и подкрепиха политиката на правителството.

Производители от района призоваха Янкова да реши законодателно проблемът набезите на диви прасета. Вече няколко години глиганите изравят посевите в нивите и унищожават ливадите. Местните са категорични, че причина за инвазията е дивечовъдна станция „Сливка”. Според хората трябва да се разреши целогодишния лов на дива свиня или дивечовъдната станция да се предаде за стопанисване от местните ловци.

Вирни се горе