Дора Янкова: Санкциите по европроекти на общините трябва да бъдат регулирани

  Дора Янкова: Санкциите по европроекти  на общините трябва да бъдат регулирани

Санкциите по европроекти на общините трябва да бъдат регулирани, това заяви в Смолян депутатът от Коалиция за България Дора Янкова, член на парламентарните комисии по бюджет и финанси, и регионална политика. Тя заяви, че ще настоява пред премиера Пламен Орешарски за постановление на Министерския съвет, с което да се регламентират санкциите. Тя посочи, че на българските общини са наложени финансови корекции за около 100 млн.лв. по изпълнени европроекти. Янкова, която е бивш председател на НСОРБ подчерта, че процентът, с който се санкционират общините у нас по европроекти е прекалено голям. Според нея е добре да има санкции като дисциплинираща мярка, но те да бъдат до 3-5% максимум, а не както сега да стигат до 25% от проект."Добре е България да може сама да разкрива нередности по европейски проекти, за да не губим пари от санкции от ЕС, но такива високи проценти са неприемливи, заяви Янкова. По думите й това е сериозен проблем за общините, които работят в условия на криза и при липса на приходи санкциите натоварват общинските финанси прекалено много. Янкова готви питане и до вицепремиера Зинаида Златанов за допустимостта санкциите да се приспадат от проекти, които се изпълняват в момента.

На среща с представители на бизнеса в Смолянско Дора Янкова подкрепи готвените промени в Закона за обществените поръчки. По думите й, с тях се цели държавата да подпомогне малкия и среден бизнес, който често е в ролята на подизпълнител. „Даваме повече права и подкрепа, гарантирани със закон“, посочи Янкова. Депутатът изтъкна, че се работи активно и за намаляване на режимите за бизнеса, както и подпомагане на младежкото предприемачество. Така например ще бъде учредено пилотно Сдружение в горното поречието на река Арда, в което ще влязат представители на туристическия бизнес, земеделци, животновъди, младежки кооперативи и местните власти. Целта е обединяване на туристическите услуги, за по-добро разкритие на продукта и увеличение на туристите, усвояване на еврофондовете, реклама и развитие на селското стопанство.

По отношение на проблемите с пътната инфраструктура в Смолянско, Дора Янкова заяви със съжаление ,че предишните управляващи от ГЕРБ са изпуснали цял планов период на ЕС за строителство и ремонт.

Вирни се горе