Дора Янкова: Родопската гора съхне с невиждани размери

Дора Янкова: Родопската гора съхне с невиждани размери

Депутатката от БСП зове държавата за спешни мерки заради масовото съхнене на иглолистните гори, под заплаха са цели екосистеми и водоснабдяването в планината.

Родопската гора съхне и ако не бъдат взети спешни мерки последствията ще са изключително тежки. За това алармира смолянският народен представител от БСП Дора Янкова. В последните седмици депутатката е получила редица сигнални от цялата Смолянска област за интензивно изсъхване на боровите гори. Изключително тревожно е положението с иглолистните насаждения в по-ниските части на планината, където са засегнати хиляди дървета. Янкова готви спешно питане към министъра на земеделието и храните Десислава Танева, както и към заместник-министър Георги Костов. Според експерти, с които Янкова е разговаряла, горите са обхванати от корояд. „Проблемът е много сериозен и е напълно вероятно, ако не бъдат взети спешни мерки от държавата до края на годината стотици декари гори да изсъхнат. Това е особена заплаха за селищата в региона и крие сериозен риск за водоснабдяването и екосистемите“, категорична е Янкова. Според нея един от проблемите, е че след снеголома през зимата на 2015 г. не са взети мерки за почистване на горите, което е довело до няколкократно увеличение на вредителите. „Още тогава призовах за спешни мерки, но не бях чута. Фирмите и институциите не работят за усвояване на падналата и вредна дървесина и вече засегнахме здравата родопска гора“, отбеляза Янкова. Депутатката е категорична, че трябва да се предприеме авиоборба с вредителите и спешно почистване на заразените и паднали дървета. Според нея може да се приложат серия от мерки, с които да се ангажират както горските служители, така и местното население. „Туристите са потресени от кафявите петна, с които са обсипани горите в цялата област. Хората в региона са притеснени, защото гората е техният живот“, отбеляза още народния представител.

На среща с жителите на село Давидково, община Баните, проблема бе изключително остро поставен. Местни показаха на депутата снимки с цели местности обхванати от масово съхнене на дърветата. В Давидково хората настояха пред Дора Янкова час по-скоро да се реши проблема с разработването на минното находище, което е единствената перспектива за общината. Поставен бе и проблема с липсата на социални услуги за осигуряване на грижи на болните и самотни хора. „В община Баните, в малките планински села, има множество самотно живеещи, стари хора, които се нуждаят от придружител, но няма програми“, заяви кметът на Давидково Севда Чолакова. Янкова се ангажира да направи специално питане към ресорните министри, както и по отношение на разработването на давидковското рудно находище, така и за осигуряването на социалните услуги.

Вирни се горе