Дора Янкова: Работим за намаляване на различията между регионите

Дора Янкова:  Работим за намаляване на различията между регионите

Изборната кампания трябва да е за бъдещето на европейска България в ЕС и борба с несправедливостта, заяви депутатката

Работим за изравняване на различията между регионите, които ГЕРБ задълбочи. Това заяви в интервю за в. „Монитор” зам.-председателят на ПГ на Коалиция за България Дора Янкова. Депутатката от Смолянско посочи, че Борисов и Дянков са разпределяли средствата, както си искат. „Сега имаме публичен ресурс, който е посрещнат изключително добре от местните и регионални власти, който се разпределя справедливо, без делене на кметове и общини”, категорична е Янкова. По думите й публично-инвестиционната програма ще създаде възможности за заетост, помощ за общините да решат много наболели въпроси, свързани с инфраструктурата. „Чувала съм всякакви мнения, но дори и кметовете на ГЕРБ приветстват програмата”, каза Янкова и добави, че говоренето на фигури от бившето правителство по темата е „изстрел в пространството”.

По думите й трябват много години целенасочено инвестиране в по-малките и изостанали региони, за да се изравнят различията. „Необходим е сериозен анализ за плановия период, в който навлизаме: 2014 г. – 2020 г. Трябва да се отговори на въпроса какво искаме да постигнем като държава. Да, големите градове, в които живеят много хора, трябва да променят качеството на живот. Но в същото време е необходимо да изравняваме различията между регионите. Когато има инициативи за икономическо оживление, е необходимо те да се подкрепят с български или европейски публичен ресурс”, коментира още зам.-председателят на Парламентарната комисия по еврофондовете.

Янкова открои, като голям пропуск на ГЕРБ невъзможността да защитят повече пари за България в новия програмен период. „При преговорите за бюджетната рамка за плановия период всички договориха допълнителен ресурс за по-изостаналите региони, с изключение на Борисов. Ние направихме в споразумението за 2014-2020 г. две нови програми – за интегрирани териториални инвестиции за Северозападна България, която е най-изостаналият регион в ЕС, и инструмента за “Водено от общността местно развитие”. Финансовият ресурс ще бъде насочен за намаляване на различията, за покриване на специфични нужди, за които няма ресурс. Регионите загубиха финансов ресурс, но ние намерихме инструмент за инвестиции в т.нар. бели петна”, категорична е червената депутатка.

Янкова коментира и предстоящите избори. Тя изрази очакване, че кампанията за евровота, която стартира до дни, ще си протече по български. „Искам, а и очаквам, да протече дебат за бъдещето на Европа през следващите 5 години и в това – бъдеще за европейска България. Нашето мото като социалисти е “За справедлива България в социална Европа”. Защото смятаме, че в Европа трябват повече социални права и виждаме много несправедливост в България, срещу която сме се ангажирали да работим”,коментира депутатката.

Според народния представител отношението на ГЕРБ към парламента и парламентаризма е ненормално. „ГЕРБ както винаги нямат предложения за политики, нямат възглед за развитие на България, нямат идеи. От тях чуваме само -ние сме най-добрите, ние сме най-големите и какво от това?!, коментира Янкова.

По думите на Янкова партията на Борисов има необходимост да стане парламентарна – по дух, по стил. От това ще спечели и България, а и самите те.

Вирни се горе