Дора Янкова проведе среща с официална делегация от Кишпещ, Унгария

Дора Янкова проведе среща с официална делегация от Кишпещ, Унгария

Областният председател на БСП- Смолян Дора Янкова проведе среща с официалната делегация от побратименият на Смолян унгарски микрорайон на Будапеща – Кишпещ. Гостите, водени от зам.-кмета Георги Винце са в областният град по повод официалния празник и 100-годишнината от Балканската война. В срещата участие взеха общинската съветничка от Левицата Рабие Кьосева, Петър Харадинов – член на Областния съвет на БСП и Анета Шехонова – член на Общинския съвет. От унгарска страна участваха Петер Бернад и Данчо Тютюнков – представител на Българското самоуправление в Кишпещ.

Винце честити избора на Дора Янкова за областен и общински председател на БСП в Смолян, както и за високия пост, който заема в централното ръководство на Българската социалистическа партия, съобщиха от пресцентъра на партията. Двамата обсъдиха актуалната политическа обстановка в България, Унгария и ЕС. Зам.-кметът на Кишпещ запозна Янкова с готвените административни реформи в Унгария. Винце отбеляза, че сътрудничеството между Смолян и Кишпещ се задълбочава, като предстоят редица нови проекти в областта на младежкия обмен, културата и спорта. Янкова имаше възможността да разкаже и за визитата си в Китай и впечатлението си от развитието на азиатската държава. По думите й, и България, и Унгария трябва да задълбочат сътрудничеството си с източната държава, която в условията на световна криза отбелязва значителен ръст на икономиката и инвестира все повече в социална политика за огромното си население. Според нея двете държави могат да ползват китайското ноу-хау в привличането на външни инвеститори, като мотор за съживяване на икономиките.

Срещата премина в изключително добра и приятелска атмосфера, тъй като побратимяването на Смолян и Кишпещ преди седем години направи трайни и приятелки връзки. Янкова изпрати поздрави до кмета на Кишпещ Петър Гайда. „Щастливи сме, че обмена между двата града продължава, което е добре за двата народа”, подчерта още Янкова.

Тя подари на уингарските си гости пакети с традиционни родопски биохрани и билки. От своя страна те подариха на смолянските си домакини традиционни продукти от сърцето на Унгария.

Вирни се горе