Дора Янкова поздрави новоизбраният кмет на Паранести Александра Марина Сотириаду

 Дора Янкова поздрави новоизбраният кмет на Паранести Александра Марина Сотириаду

Шефката на комисията за приятелство с Гърция, видя зелена светлина за пътя Горна Арда – Паранести

Смолянският депутат от Коалиция за България Дора Янкова поздрави новизбрания кмет на гръцкото село Паранести Александра Марина Сотириаду, която спечели кметските избори, проведени в южната ни съседка в неделя и застана отново начело на граничното село.

Янкова, в качеството си на председател на Парламентарната група за приятелство с Гърция, поздрави Сотириаду за победата и й пожела успех. Янкова подчерта, че кметицата е сред добрите приятели на Смолян и напомни, че по време на предишният й мандат са реализирани много инициативи за сближаване на населението на община Смолян с Паранести. „Заедно с г-жа Сотириаду подписахме споразумение за разкриване на граничния път Смолян- Арда- Паранести- Драма, като изключително важна икономическа ос за развитие на граничния регион, напомни Янкова, сочейки и редицата двустранни визити.

Председателят на парламентарната група за приятелство с Гърция изрази оптимизъм, че в новия мандат на Сотириаду граничния път ще бъде факт. „Изгубихме цели 4 години, в които българският участък от пътя щеше да е вече готов. Вместо път до браздата, правителството на ГЕРБ предпочете да провали проекта. Сега имаме нов шанс трасето да бъде факт, а селищата от горното поречие на река Арда да станат най-новия вход на България“, убедена е Янкова.

Депутатът от Коалиция за България посочи, че в новия програмен период на ЕС има достатъчно програми за трансгранично сътрудничество, за подпомагане на планинските и гранични региона, които могат да финансират строителството на граничния път и подчерта, че ще работи Паранести и Смолян да реализират проекта. „Имаме уникален шанс, който този път не бива да пропускаме“, подчерта Дора Янкова.

След втория тур на местните избори в Гърция Дора Янкова ще проведе срещи с новоизбраните кметове, с които български общини имат сключени договори за приятелство и разработване на проекти.

Вирни се горе