Дора Янкова:Открихме отново Родопския драматичен театър, възстановихме болницата в Девин

Дора Янкова:Открихме отново Родопския драматичен театър, възстановихме болницата в Девин

5 март 2014 г. ще остане в най-новата история на Смолянска област, като ден в който тържествува справедливостта, в който се възстановят институции, разбити при управлението на ГЕРБ. Това заяви депутатът от Коалиция за България Дора Янкова. Д

нес, на заседанието си, като първа точка Министерски съвет разкри наново Родопския драматичен театър „Николай Хайтов“. Решението съвпада и с възстановяване на дейността на болницата в Девин, съобщиха от пресцентъра на партията в Смолян.

Депутатката припомни, че смолянският театър бе закрит през 2010 г., като резултат от погрома на ГЕРБ в областта на културата. „Смолян бе единственият областен град в страната, който остана без театър“, заяви Янкова. Тя посочи, че въпреки протестите исканията на гражданите и културните дейци са останали нечути от бившите управляващи. Янкова изтъкна, че възстановяването на родопската Мелпомена е било сред приоритетите на премиера Пламен Орешарски и кандидатите за народни представители от Коалиция за България. „ Положихме огромна работа, защото лесно се руши, но трудно се създава. Междуинституционалното съгласуване също не бе лек процес, но съм горда, че успяхме, а правителството бе категорично и последователно“, каза още червената депутатка. Янкова припомни, че при правителството на Сергей Станишев културната институция бе обновена с над 1,5 млн.лв., като това бе първият ремонт след построяване на театъра. „БСП е единствената политическа сила, която подкрепя културата, милее за институциите и театърът в Смолян е ярък пример, за по-успешната политика, посочи Янкова.

Тя пожела на театъра пълни зали, активна публика и много енергия в младите дарования. „Пожелавам на общинските съветници, като носители на отговорността към собствеността на сградата, да са ангажирани и отговорни“, каза още депутатът.

Дора Янкова благодари на всички културни дейци в страната, които подкрепиха възстановяването на театъра, както и на проф. Стефан Данаилов, който оглави Инициативния комитет, работещ за тази цел. Янкова е обърна и към жителите на общините Девин, Борино, Доспат, които от днес ще ползват услугите на болница в Девин. „Правителството доказа, че изпълнява поетите си ангажименти и работи за хората. Ужасът от липса на болница вече няма да тресе хората. Надявам се лечебните заведения да стават все по-модерни, коментира народния представител. Тя припомни, че актът за закриване на лечебните заведения е бил най-нехуманният ход от правителството на Борисов. „Нито смъртните случай, нито човешката болка трогна, „строителите на България“, които останаха слепи и глухи за скръбта, болката и унижението. Надявам се никога повече това да не се случва“, каза Янкова. Тя приветства кметът на община Рудозем Румен Пехливанов, за отварянето на общинската болница, като отношение и грижа на всички жители.

Вирни се горе